Dreamliner ilk uçuşunu başarıyla gerçekleşti

Dünya sivil havacılığında yeni bir çağın başlangıcı olarak kabul edilen Boeing 787 Dreamliner'ın ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Boeing çalışanları ve davetlilerden oluşan 12.000’in üzerinde izleyici topluluğunun katıldığı törenle, Washington-Everett’taki Paine bölgesinden havalanan ilk 787, 3 saatlik tarihi uçuşun ardından, Seattle’daki Boeing tesislerine indi.

Boeing, test programı kapsamında, ilk teslimatın planlandığı 2010 yılının 4. çeyreğine kadar, 6 adet 787 ile uçuş testlerini yoğun bir şekilde sürdürecek.

Boeing 787 Dreamliner’ın tarihi uçuşunu gerçekleştiren Kaptan Pilot Mike Carriker ve Pilot Randy Neville, uçuş süresince uçağın çeşitli sistemlerini ve fiziksel özelliklerini test ederken, uçağın içine yerleştirilen ekipmanlar, uçuşla ilgili verilerin eşzamanlı olarak Boeing’in merkezine aktarılmasını sağladı.

Everett’tan havalanan 787, Washington eyaletinin doğusundaki Cascade Dağları üzerinden geçen bir rotayı izleyerek Seattle’a geri döndü. Pilot Carriker ve Neville, uçağı, ilk uçuşlar için geleneksel değerler olan 15.000 feet (4.572 metre) irtifada ve saatte 180 knot (333 km) hızla uçurdu.

Boeing 787 Programı Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Scott Fancher, “Bugün, 21. yüzyılın her şeyiyle yeni ilk yolcu jeti 787 Dreamliner’ı, dünyanın dört bir yanında yorulmaksızın çalışarak tasarlayıp üreten ekibimiz için, gerçekten tarihi ve gurur verici bir gün. Şimdi önümüzdeki uçuş testi programını tamamlayıp, bu benzersiz teknoloji, konfor ve verimliliği en kısa sürede havayolu şirketlerine ve yolculara sunmayı hedefliyoruz” dedi.