Tarım Bakanlığı'ndan e-maillere bröşür

Tarım Bakanlığı, GDO hakkında iki sayfalık bir broşür hazırlayıp vatandaşların e-maillerine gönderdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, hibrit tohum ile Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)'lu ürün arasındaki farkı dahi bilmeyenlerin,(GDO)'lu diye domatesi, salatalığı gösterenlerin halkın kafasını karıştırdığı'nı belirterek, biyogüvenlik kanunu çıkıncaya kadar boşluk oluşmaması amacıyla hazırlanan yönetmeliğin yürütmesinin iptal edilmesiyle de etkin bir denetimin önünün kapatıldığını bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, son günlerde kamuoyunda sıkça tartışılan GDO hakkında çeşitli bilgileri içeren iki sayfalık bir broşür hazırlayıp, elektronik ortamda vatandaşların e-maillerine göndererek bir ilke imza attı.

Tarım ve Köşişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker söz konusu broşüre yazdığı yazıda, Bakanlık tarafından çıkartılan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'ın denetimini, dünyada belli başlı ülkelerde geçerli olan çağdaş normların da ilerisine taşıyan yönetmeliğin yürütülmesinin, Danıştay'ın aldığı bir kararla durdurulduğunu hatırlattı.

Başta medyanın büyük bir kısmı ile bazı çevrelerin bu yönetmeliği, çıkış amacının tam tersi bir sunumla kamuoyuna yansıttığına belirten Eker, Hibrit tohum ile GDO'lu ürün arasındaki farkı dahi bilmeyenlerin, "GDO'lu" diye domatesi, salatalığı gösterenlerin halkın kafasını karıştırdığını söyledi. Eker şöyle dedi:

"Öyle ki, GDO'lu ürünleri daha sıkı kontrol etmeyi amaçlayan yönetmeliğimiz, reyting uğruna çarpıtılarak, (Önceden yasakmış da bu yönetmelikle GDO'lu ürünlere izin veriliyormuş) şeklinde bir dezenformasyonla kamuoyuna lanse edildi. Danıştay;ın aldığı kararda da bu bilgi kirliliğinin etkisinin olup olmadığını bilmiyorum. Yargılama usulü açısından da dikkat çekici gelişmeler gözlendi. Düşünün ki, böylesine önemli bir konuda dava açıldığı tarafımıza bildirilmedi, dolayısıyla savunma yapmamıza da imkân tanınmadı. Sonuçta, Biyogüvenlik Kanunu çıkıncaya kadar boşluk oluşmaması amacıyla hazırlanan yönetmeliğimizin yürütmesi iptal edilerek, etkin bir denetimin önü kapanmış oldu. Bakanlığımız elbette halkımızın, (yediğinin içinde ne olduğunu bilme hakkının) sonuna kadar takipçisi olacak, daha da arttıracağı denetimlerle boşluktan medet uman çevrelerin hevesini boşa çıkaracaktır."