NATO'dan Kremlin'e üst düzey ziyaret

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'le bir araya gelecek.

NATO Genel Sekreteri Fogh Rasmussen 15 Aralık'ta Rusya'ya geliyor. Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada Rasmussen'in ilk gün yapacağı çalışma ziyaretlerinin ardından Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le bir araya geleceği belirtildi.

NATO Genel Sekreteri'nin üç günlük temasları boyunca Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la da görüşecek. Kremlin'in gündeminde yeni Avrupa Güvenliği Anlaşması var. Rasmussen ise Moskova'dan Afganistan operasyonlarında daha fazla destek isteyecek.

Kremlin 29 Kasım'da yayınladığı yeni güvenlik önerisini başta NATO olmak üzere, uluslararası organizasyonlar ve devlet başkanlarına göndermişti. Batılı ülkelerden bazıları Rusya'nın önerisini tartışmaya hazır olduklarını açıklasa da, Moskova'nın girişimi NATO'nun uluslararası etkisinin zayıflatılma girişimi olarak değerlendiriliyor.

Ağustos ayında gerçekleşen savaşın ardından Rusya-NATO Konseyi Dışişleri Bakanları düzeyinde geçen hafta ilk kez toplanmıştı. Burada Moskova'nın önerisi ile ilgili açıklamada bulunan Rasmussen, konunun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın gündemi olduğunu ifade etmişti.