İran'da öğrencilerin protestosu sürüyor

İran'da Öğrenci Günündeki kutlama ve eylemlerle başlayan protestolar sürüyor.

Tahran Üniversitesi'nde 7 Aralıktaki Öğrenci Gününde karşıt iki grubun başlattığı eylemler bugün de devam etti.

Fars Haber Ajansının bildirdiğine göre öğrencilerden bir grubu, Ayetullah Humeyni'nin fotoğrafının tahrip edilmesini protesto amacıyla üniversite kampüsündeki camide yas tutarken, diğer grup Üniversite Rektörü Ferhad Rehber'in istifası için gösteri düzenledi.

12 Hazirandaki cumhurbaşkanı seçimi adaylarından Mir Hüseyin Musevi'nin taraftarı olduğu belirtilen yeşil kurdeleli yaklaşık 50 kişilik öğrenci grubunun, rektör Rehber istifa edene ve öğrencilerden özür dileyene kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladıkları, ancak 20 dakika sonra dağıldıkları belirtildi.

Rektörün istifasını isteyen öğrencilerin, Musevi lehinde slogan attıkları ve gözaltına alınan öğrencilerin fotoğraflarını taşıdıkları kaydedildi.

Öğrencilerin, olayı görüntüleyen devlet televizyonu kameramanına müdahale ederek görüntü almasını engelledikleri ifade edildi.

Protestocu öğrencilerin, Humeyni'nin tahrip edilmiş fotoğrafının yabancı televizyon kanallarında gösterilmesinden sonra söz konusu görüntüleri yayımlayan devlet televizyonu aleyhinde slogan attığı belirtildi.

Bu arada, Tahran'ın yanı sıra diğer kentlerdeki üniversitelerde de fotoğraf olayını protesto için öğrencilerin gösteri yaptıkları bildirildi.

Öğrencilerin, olayı kınamak amacıyla da Humeyni'nin başkentteki mezarının bulunduğu alanda toplandıkları ve yas tuttukları kaydedildi.

Humeyni'nin fotoğrafı'nın Musevi taraftarı olduğu iddia edilen kişilerce yırtıldığı ileri sürülmüş, ancak olayı sahiplenen çıkmamıştı.