Erdoğan DTP'nin kapatılmasını değerlendirdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DTP'nin kapatılması ile ilgili olarak ilk kez bir değerlendirmede bulundu. Erdoğan, 'biz parti kapatmalara karşıyız partiyi kapatırsanız ertesi gün yeni parti kurulur' dedi.

Başbakan Erdoğan, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Nikola Spırıc'la yaptığı ortak basın toplantısında Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatılmasına ilişkin ilk değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan 'DTP'lilerin istifalarına ne diyorsunuz?' sorusunu yanıt verirken aynı zamanda parti kapatmalarla ilgili olarak da görüşlerini aktardı.

İşte Başbakan Erdoğan'ın değerlendirmeleri:

Böyle söylemler var. Meclis'e gelmiş herhangi bir istifa sözkonusu değil. Meclis'e istifa gelir, atılması gereken içtüzüğe göre adımlar atılır. Tabi ki bu konuyu grubumuzla değerlendireceğiz. Meclis'e gelmeden bu konuyu konuşmak yanlış olur. Parti kapatmayla ilgili görüşlerimiz bellidir. Tüzel kişiler, ister parti, ister vakıf ister dernmek olsun hepsinin kapatılmasına ben ve arkadaşlarım karşıyız. Tüzel kişiler suç işlemez, suçu gerçek kişiler işler. Dolayısıyla kişiler cezalandırılmalıdır.

VENEDİK KRİTERLERİ BİLE YETERLİ DEĞİL

Parti kapatmakla ilgili olarak Venedik kriterlerinin bile yeterli olmadığını savunan Erdoğan konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

Partiyi kapatırsınız ertesi gün yeni bir parti kurulur. İşte birçok partiler kapatıldı. Türkiye kapatılmış partiler mezarlığına döndü. Bu bana göre doğru bir yaklaşım değildir. Hatta Venedik kriterlerini dahi ben yeterli bulmuyorum. Venedik kriterlerin üstünde bir adım atılmasından yanayım. Bu parlamento içi bir konsensus gerekiyor. Tabi parlamente için konsesün de yeterli olmadığı bir süreçten geçiyoruz.