Çiftçiye destekleme uyarısı

2010 yılı çiftçiyi destekleme kredilerine müracaatlar için 31 Aralık 2009 son başvuru tarihi.

Konya Çumra İlçe Tarım Müdürü Üzeyir Arık, destekleme başvurularının 31 Aralık'ta sona ereceğini belirterek, 2010 yılı güzlük sertifikalı tohumluk kullanım destekleme müracaatı yapacak çiftçilerin, bu tarihe kadar fatura, sertifika ve talep formunu tarım müdürlüklerine teslim etmesi uyarısında bulundu.

Arık, bu tarihe kadar 2009 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını güncellemeyen çiftçilerin de bu destekten yararlanamayacağını kaydetti.

Çumra İlçe Tarım Müdürü Üzeyir Arık, açıklamasında, yağlı tohumlar destekleme müracaatlarının 14 Aralık'ta başladığını hatırlatarak, "Çiftçilerimizden ayçiçeği, kanola, aspir için 1 Nisan 2010, dane mısır için 30 Nisan 2010 tarihine kadar müracaatlar alınacak. 2009 yılı yağlı tohumlar destekleme miktarları ise dane mısırda kilogramda 4 kuruş, yağlık ayçiçeğinde 21 kuruş, kanola için 23 kuruş, aspir için 25 kuruş olarak belirlendi. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için müracaatlarını zamanında yapmaları gerekiyor" dedi.

2009 yılı hayvancılık desteklemesi konusunda da bilgi veren Arık, şunları kaydetti: "Büyükbaş hayvanlarda anaç sığır desteklemesi ve suni tohumdan doğan buzağılara destekleme ödemesi yapılacak. Bunun için yetiştiricilerimizin birlikleri veya kooperatiflerine müracaat etmeleri gerekiyor. Suni tohumlamadan doğan buzağı desteklemesinde ise İlçe Tarım Müdürlüğü'ne 31 Aralık 2009 tarihine kadar müracaat edilmesi gerekiyor. Bu desteklemede dişi buzağıların Brucella S-19 aşısı yaptırılmış olması şartı aranıyor. Erkek buzağılar için 60 lira, dişiler için 80 lira destekleme ödemesi yapılacak. Buzağı desteklemesinde tohumlama kayıtları ile buzağı doğum tarihi kayıtları uygun olacaktır. Desteklemelerden yararlanmak için yetiştiricilerimizin zamanında müracaat etmeleri gerekiyor."