F-16 taşıyan helikopterler yolda

Türk Ordusu'nun öncelikli ihtiyaçları arasında yer alan yük helikopterleri konusunda ABD yönetimi önemli bir adım attı. Washington yönetimi, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) 14 ağır yük helikopteri (Chinook) satılması için ABD Kongresi'nden izin istedi.

Washington yönetimi, Türkiye'ye 14 ağır yük helikopteri satılması için ABD Kongresi'nden izin istedi. 60 kişilik kapasitesi olan yük helikopterleri ayrıca çelik halatlarla bir F-16 savaş uçağı da taşıyabiliyor.

KARAR 22 ARALIK'TA


Kongreye sunulan öneride, Türkiye'nin, Boeing firmasınca üretilen CH - 47S tipi Chinook helikopterinden 14 adet alması öngörülüyor. Türkiye'nin, 30 Haziran 2006'da başlattığı proje için Washington yönetiminin, Kongre'den izin alması gerekiyordu. ABD yönetimi, 7 Aralık'ta Kongre'ye satış izni için başvurdu. Başvurudan sonraki 15 gün içinde itiraz olmazsa satış izni otomatikman verilmiş sayılacak.

ÖZEL KUVVETLER'E AYRILDI

TSK, yük taşıma ihtiyacını bugüne kadar en fazla 22 kişi taşıyabilen Blackhawk ve Cougar helikopterleriyle sağladı. 60 kişilik kapasitesi olan yük helikopterleri ayrıca çelik halatlarla bir F-16 savaş uçağı da taşıyabiliyor. Bu helikopterler, mekanize araçları, top gibi silah sistemlerini nakledebiliyor. Chinook helikopterleri Yunanistan, İngiltere, İtalya ve Mısır gibi pek çok ülkenin ordusunda görev yapıyor. Türkiye, alacağı 14 helikopterden 10'unu Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, 4'ünü ise Özel Kuvvetler Komutanlığı'na (ÖKK) tahsis etmeyi planlıyor.

100 YIL UÇUYOR

Chinook modeli, yük helikopterlerinin atası olarak da anılıyor. Bu model ABD ordusu için ilk kez 1962'de üretildi. Her türlü iklim ve koşulda, savaşta, afette muharip ve hayat kurtarıcı olarak görev yaptı. 1962 yılında envantere giren helikopterlerin, ABD ordusunda 2040'lara kadar görev yapması planlanıyor. Böylece Chinook orduya 100 yıla yakın bir zaman diliminde hizmet ederek bir rekora da imza atacak.