Vanlı turizmciler kenti tanıttı

İzmir'de düzenlenen 'Travel Turkey Fuarı'na katılan Vanlı turizmciler, Ermenistan stantı da dahil bir çok stantı ziyaret ederek kentin tanıtımını yaptılar.

Van Valiliği'nin öncülüğünde Travel Turkey Fuarı'na katılan Vanlı turizmciler, kentin tanıtımını sürdürüyor. Fuarın ikinci gününde standa gelen ziyaretçileri ağırlayan Vanlı turizmciler, bir yandan da ulusal ve uluslararası tur operatörleri ve yabancı ülke stantlarını ziyaret etti. Vali Yardımcısı Halil Berk, beraberindeki İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Taştan, Şube Müdürü Mahmut Yamaç, Van Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Hüsamettin Öztürk, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu üyesi Ayhan Fidan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Metin Barklık, Urartu Oteli Müdürü Celalettin Başak ile birlikte ilk olarak Ermenistan standını ziyaret etti. Stant yetkilisi Yeghıshe Tanashyan tarafından karşılanan Vanlı turizmciler, bir süre stantta oturan Vali Yardımcısı Halil Berk, valilik tarafından yeni bastırılan İngilizce içerikli fotoğraf albümü hediye etti.

Tanashyan'da Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi'nin açılışına katıldığını ve Türkiye ile Ermenistan hükümetleri arasında başlayan sıcak ilişkilerin devamından yana olduğunu söyledi. Ermeniler için önemli olan Akdamar Kilisesi'nin yılda bir kez dahi olsa ibadete açılmasının kendilerini memnun edeceğini ifade eden Tanashyan, hem kapının hem de kilisede ibadet izninin verilmesinin ardından gerek Ermenistan'dan, gerekse Avrupa'da yaşayan çok sayıda Ermeni'nin ziyaret amaçlı Van'a gelebileceğini kaydetti. Vanlı turizmcilerin kendilerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Tanashyan, “Şu anda hem Ermenistan'da hem de Avrupa ülkelerinde yaşayan Ermenileri Van'a getirmek için turizmcilerin yoğun bir tanıtım çalışması var. Van'a gelmek isteyen turistlerde, kültürel amaçlı gelecekler. Ermenilerin en büyük beklentisi Avrupa'daki gibi Türkiye'nin de kapısının açılmasıdır. Kapının açılmasından sonra çok sayıda Ermeni daha ucuza Van'da tatil yapma fırsatı yakalayacak” dedi.

Yeghıshe Tanashyan ve diğer Ermenistan heyetini Van standına davet eden Berk, Vanlı turizmcilerin de mayıs ayında Erivan'da yapılacak olan fuara katılacağını belirttikten sonra ayrıldı.
Vali Yardımcısı Halil Berk ve beraberindeki Vanlı turizmciler, Tunus ve Suriye stantlarını da ziyaret ederek, Van' ait İngilizce bastırılan tanıtım materyallerini verdi.

SURİYE STANDINDA VANLI TURİZMCİLERE MIRRA İKRAMI
Vanlı turizmcilerin Suriye standı ziyareti sırasında Suriye Kültür Bakanlığı Türk İlişkiler Ofis Başkanı Majde Sukker ile Turizm Bakanlığı Projeler Müdürü Eng. Gıyyas Al-Farrah yakın ilgi gösterdi. Vali Yardımcısı Halil Berk ve diğer misafirlerini standa ağırlayan Sukker, Suriye'de üretilen çeşitli tatlılardan ikram etti. Standa görevli Ebu Eymen acı kahve olan mırrayı, İbrahim Ebu Hassan ise gül suyu karışımlı şerbet ikram etti. Sukker, Suriye ile Türkiye arasında vizenin kaldırılmasından sonra Kilis, Gaziantep gibi şehirlere karşılıklı olarak ziyaretlerin sıklaştığını belirterek, “Türkiye ile Suriye halkı arasında zaten bir aile bağı vardı. Vizelerin de kaldırılmasıyla gidiş gelişler sıklaşmaya başladı. Hafta sonları 2-3 günlük gezi programları yapılarak Türkiye'ye gidiliyor. Önümüzdeki yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere diğer illere de çok sayıda Suriyeli turist gelecek diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Vanlı turizmciler, daha sonra tur operatörlerinin stantlarını ziyaret etti. Yeri ve yabancı tur düzenleyen Jolly International Tours, Protonto Tour, Gençay Star Tourris, Anı Tour gibi tur operatörlerinin yetkilileriyle görüşerek, valilik tarafından bastırılan Türkçe-İngilizce tanıtım materyalleri verilerek, Van'ın kültür değerleri anlatıldı.