'Kriz olmayan tek yer mezarlıktır'

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Öztürk, krizin hayatın bir gerçeği olduğunu belirterek, işadamları için krizsiz bir dünyanın düşünülemeyeceğini söyledi. Öztürk, 'Kriz olmayan tek yer mezarlıklardır.' dedi.

Ereğlili İş Adamları Derneği(ERİD)'nin düzenlediği "İşadamı krizden hangi dersleri çıkartmalı, Kriz sonrası için hangi tedbirleri almalı" konulu konferansta konuşan Doç. Dr. Öztürk, kriz olmasa da Türk işadamlarının mücadele edilmesi gereken sorunları olduğunu ifade etti.

Ereğli Kültür Merkezi'ndeki konferansta işadamlarına hitap eden Doç. Dr. İbrahim Öztürk, ekonomik krizden çok hayırlı sonuçların elde edilebileceğini dile getirdi.

Kendisinin 10 konferansta anlatamayacağını ekonomik krizin bir seferde öğretebildiğine dikkat çeken Öztürk, "Kriz hayatın bir gerçeğidir. Kriz olmayan tek yer mezarlıklardır. İşadamları için krizsiz bir dünya yoktur. Krizler davet edilmez, geldiğinde sabredilir, ders çıkartılır." diye konuştu.

Türkiye'de yaşanan ekonomik krizle ilgili değerlendirmelerde bulunan Öztürk, "Kriz temel ihtiyaç maddeleri gibi talep esnekliği düşük mallar satanları, döviz borcu almayanları, iç dış pazar dengesini kurabilenleri, pazar değiştirme yeteneği yüksek olanları, yatırım halinde veya büyük stoklarla yakalanmayanları, etkin üretim yapanları, ürün farklılaştırmasını yapabilenleri teğet geçti. Plansız çalışanlar, kopyacılık ve taklitçilik yapanlar, yetersiz yönetim, analiz eksikliği ve yanlış büyüme modellerine sahip olanların yanlış yaptığı ortaya çıktı."şeklinde konuştu.

Analiz eksikliğinin bir Türk hastalığı olduğunu savunan İbrahim Öztürk, "Veri toplayan ve bunlara dayalı analizler yapan bir işletmecilik anlayışımız yok. Duygu ve temennilerle işimizi sürdürmeye çalışıyoruz. 1994 ve 2001 krizlerinin üzerinden iki üç sene geçmeden işadamları tarafından unutuldu. Verileri kişilerin aklında tutması mümkün değildir. Bu veriler işletmelerin kurumsal hafızalarında tutulmalıdır. Ekonomik kriz, daha sonra işinizi her zaman yaptığınız gibi değil, başka türlü yürüteceksiniz demektir. Kriz olmasa da meydan okumalarımız vardı. Değişen pazar şartları, yeni rakipler, yeni teknolojiler, değişen müşteri beklentilere, yeni fırsatlar, şimdi de krizle karşı karşıyayız. Kriz mücadele etmemiz gereken etkenlerin sadece birisidir. Kriz biter ama diğer unsurlar aynen kalacak. Kriz olmasa da bu unsurlarla baş etmek zorundasınız." değerlendirmesinde bulundu.

Konferansa Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç, ERİD Başkanı Nurettin Tüylüoğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ereğli Şubesi Başkanı Faruk Yazıcı, Ereğli eski Belediye Başkanı Murat Sesli, siyasi parti temsilcileri, işadamları ve öğrenciler de katıldı.