'Halk yargıya sahip çıkmalı'

İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Yargı Bağımsızlığı' panelinde konuşan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu,'Halk yargıya sahip çıkmalı' dedi.

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu konuşmasında Türkiye'de yargı bağımsızlığı olduğunu söylemenin doğru olmadığını iddia etti ve "Yasası olmayan, yasanın imkan tanımadığı bir dinleme olayı söz konusudur. Yönetmelikle müfettişlere hakim ve savcıları dinleme imkanı veriliyor. Yasal olmayan dinleme kararı yönetmelikle veriliyor. YARSAV bu yönetmeliği durdurmak için Danıştay'a dava açtı. Dava hala sonuçlanmamıştır. Telekomünikasyon başkanı, Başbakan tarafından seçildi. Başkanın Başbakan tarafından seçilmesi yasaya aykırı bulundu. Anayasa Mahkemesi'nin görevini iptal ettiği kişi hala görevde. Bu kişi görevine devam etmemelidir. Bu duruma ses çıkarılmıyorsa yargı bağımsızlığından söz edilemez" diye konuştu.

Yurttaş olarak yargı bağımsızlığını içimize sindiremediğimizi vurgulayan Sabih Kanadoğlu, "Türkiye şu an laik cumhuriyete karşı olan bir iktidar tarafından yönetilmektedir. Yargıyı kendi sultası altına alma çabası içindedir. Kendisinden başka şey de beklemek mümkün değildir. Toplum olarak gücümüzü ortaya çıkarıp, yargıya sahip çıkmazsak hiçbir şey olmaz. Halk yargısına sahip çıkmalıdır" dedi.

"HAKİMLER VE SAVCILAR DİNLENİYORSA YARGI BAĞIMSIZ DEĞİLDİR"
Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden ise, "Yargının bağımsızlığına katlanamayan insanlar 1950'den bu yana Türkiye'yi bozmaya çalışıyorlar. Türkiye'de bozulmayan şey kalmadı. Yargı bağımsızlığı hak aramanın üst çatısıdır. Yargısı bağımsız olmayan devlet de bağımsız olamaz. Yargı bağımsızlığı hukukun üstünlüğü ile olur. Ama yaptığım yaptık, çaldığım düdük diyorsanız hiçbir şey olmaz. Yargı bağımsızlığını savcılar ve yargıçlar gerçekleştirecektir. Atatürk'ü anlamayamadığımız için bu acıların içinde boğuluyoruz" diye konuştu. Yekta Güngör Özden, "Adalet Bakanı yargı hesap vermeli diyorsa, böyle düşünüyorsa o ülkede yargı bağımsız değildir. Hakimler ve savcılar dinleniyorsa yargı bağımsız değildir" dedi.

YARSAV kurucu başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu da, "Yazılı olmayan kurallarla Türkiye soruşturuluyor. Yargı bağımsızlığının olmadığı yerlerde bu tür olaylar yaşanır. Yazılı olmayan ama yaşanan bir sıkıyönetim var. Yargı yürütmeye karşı bağımsız olmalı. Hangi yürütmeye göre? Sosyal hukuk kurullarına bağlı bir hükümet olması gerekiyor. Bu kurullara uymayan bir hükümet yetki kullanabilir mi, anayasal düzen için yetkisi olabilir mi diye sormak gerekiyor" diye konuştu.