Genç sesler Zehra için söyleyecek

Genç yaşta ölen ve geride çok sayıda ödül bırakan soprano Zehra Yıldız için düzenlenen konsere sanatçı yağacak.

Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen on ikinci Zehra Yıldız anma konserinde yine genç sesler Zehra için söyleyecekler.

Soprano Zehra Yıldız 1997 yılında Almanya’da sahnelenen Salome ve Fidelio temsillerinin ardından geçirdiği beyin kanamasıyla aramızdan ayrılmıştı.

26 Aralık 2009 Cumartesi akşamı saat :20:00 de Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de yapılacak bu yılki konsere, kimi La Scala’da, kimi Londra’da, kimi Torino’da, kimi Danimarka’da sahneye çıkmış operamızın parlayan yıldızları lirik soprano Simge Büyükedes,mezzo soprano Sim Tokyürek, koloratur soprano Zerrin Karslı,kontrtenor Kaan Buldular,kontrtenor Cenk Karaferya ve tenor Arda Doğan solist olarak katılacak. Sanatçılara piyanoda Raina Popova eşlik edecek.

Ölümünün ardından İDOB solistlerinden eşi tenor Süha Yıldız öncülüğünde kurulan Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı, Zehra Yıldız’ın adını ve sanatını genç yeteneklerin başarılarında yaşatabilmek;Türkiye’deki opera,bale ve çoksesli müzik çalışmalarını yurtiçinde ve dışında desteklemek amacını güdüyor.

ZEHRA YILDIZ KİMDİR?

Marmara Ünüversitesi İşletme Fakültesi’nden ve Mimar Sinan Ünüversitesi Devlet Konservatuvarı Opera ve Şan Bölümünden 1983 yılında mezun oldu. Aynı yıl İst.Dev.Opera ve Balesi ailesine katılarak ilk kez ‘Venedik’te Bir Gece’ Opereti ile sahneye çıktı .1984’te İtalya’daki La Boheme yarışmasında ‘Mimi ‘ rolü ile ilk beş soprano arasına girdi. 1987 yılında Uluslararası Verdi Yarışması’nda finale kalarak Corale Verdi Akademisi’nde Master hakkını kazandı. Antonietta Stella, Lia Guarini, Carlo Bergonzi, Renato Gavarini gibi ünlü sanatçılarla çalıştı.

Bir yıl sonra katıldığı Uluslararası Ettore Bastiannini Şan Yarışması’nda Gümüş Madalya kazandı. Hofmanın Masalları, Madama Butterfly, Otello, Maskeli Balo, Aida operalarında baş kadın oyuncu olarak üstlendiği rollerle sanatseverlerin büyük beğenisini kazandı. 1994-95 sezonunda T.C. Kültür Bakanlığı tarafından “Yılın En Başarılı Kadın Opera Sanatçısı” ünvanına değer bulundu. Yurtiçi ve yurt dışında oynadığı Madama Butterfly, Maskeli Balo, Uçan Hollandalı, Salome, Elektra ve Fidelio operalarındaki yorumlarıyla yüksek düzeyini kanıtladı. 1995-96 mevsiminde Almanya’da oynadığı Uçan Hollandalı operasındaki Senta rolü ile ünlü ‘’Opern Welt’’ dergisinde yılın en başarılı sanatçıları arasında yer aldı.Almanya’daki son temsilleri Salome ve Fidelio’nun ardından ani ölümüne duyulan acı, yerli basın kadar yabancı basında da geniş yankı buldu.

YER

Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı
(Teşvikiye Camisinin hemen arka sokağı)

Geceye katılım için iletişim : Saat : 10:00 / 20:00 arası
Tel:0212-240 62 48 // 0212 296 96 94TL