Mersin'de odun üretim tatbikatı

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Orman Genel Müdürlüğü ve taşra birimlerinin döner sermayeli kuruluşlar olduğunu hatırlatarak, kurumun gelirlerinin yüzde 95'nin orman ürünlerinin satışından elde edildiğini söyledi.

Sonbahar ve kış mevsiminin odun hammaddesi üretim dönemi olması nedeniyle, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından odun kesim tatbikatı yapıldı.

Aladağ köyü Beşçam mevkiinde yapılan tatbikata Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara'nın yanı sıra, müdür yardımcıları ve orman personeli katıldı.Tatbikat öncesi bir konuşma yapan Gözükara, gerek yatırım programlarının gerçekleşmesi çalışmalarında, gerekse diğer ormancılık faaliyetlerinde en önemli başarı şartlarından birinin, eğitim çalışmaları olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda, sonbahar ve kış mevsimlerinde odun hammaddesi üretimlerinin başlayacak olması nedeniyle, orman içinde eğitim çalışmaları yaptıklarını kaydeden Gözükara, Orman Genel Müdürlüğü ve taşra birimlerinin döner sermayeli kuruluşlar olduğunu hatırlatarak, "Kendimiz üretiyor, kendimiz pazarlıyoruz. Yani kendi yağımız ile kavruluyoruz. Orman Genel Müdürlüğü gelirlerinin yüzde 95'i, orman ürünlerinin satışından elde edilmektedir. Bizlerin buradaki üretimde göstereceği beceri, hassasiyet ve disiplin, elde edilecek olan ürünün de kalitesi ve standardını ortaya koyacaktır. Müşterilerimizin istedikleri standartta üretim yapmak durumundayız. Özellikle boylama ve ölçmeler esnasındaki çap ölçümlerinde çok dikkatli olmamız gerekiyor. Çapta kesinlikle hata olmamalı" dedi.

Üretim süresini mümkün olduğunca kısa tutacaklarını, üretilen emvallerin kısa sürede pazara sunulmasının kendilerine yüzde 10-15 oranında daha fazla kazanç sağlayacağını ifade eden Gözükara, uygulama ile hem kurumun hem de orman köylüsünün kazacağını belirtti.

Konuşmanın ardından orman personeli tarafından ormanlarda ağacın kesim tekniği, soyulması, tomruklama, budama ve standardizasyonu konuları uygulamalı olarak tatbik edildi.