Koç: İMF'nin parasını nasıl geri çeviririz

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, İMF'den gelecek 30-40 milyar doları Türkiye'nin nasıl geri çevirdiğini anlamadığını söyledi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, 2010 yılının 'sorunsuz' geçmeyeceğini söyledi. IMF anlaşmasının getirilerini göz ardı etmenin iktisadı argümanlarının izah edilmeyecek bir yanının olmadığını ifade eden Koç, "Burada mevcut manzaranın bütün unsurlarını da gözden geçirdiğimizde böyle bir ortamda 30-40 milyar doları nasıl elimizin tersiyle ittiğimizi anlamanın da mümkün olmadığını söylemek zorundayım." dedi.
TÜSİAD'ın YİK toplantısında yaptığı konuşmada, 2010 yılı için dünya ekonomisinde hızlı bir büyüme beklenmediğini kaydeden Mustafa Koç, Türkiye'ye ilişkin de "Bizim için de dünya ekonomisinin rüzgarını arkamıza alarak özellikle işsizlik sorununu çözebilmek için ihtiyaç duyduğumuz yüksek büyüme hızını yakalamak da maalesef mümkün gözükmüyor." ifadesini kullandı. Orta vadeli programın da bu gerçeği teyit ettiğini aktaran Koç, "Üstelik de bu program sırasıyla yüzde 3,5, 4 ve 5'lik büyüme hedefleri koyarak yalnız 2010 yılının değil 2011 ve 2012 yıllarının da ılımlı büyüme yılları olacağını öngörüyor. Bu çerçeveden baktığımızda 2009 yılına ilişkin algılarımızın 2010 yılını sorunsuz geçirmemize pek de yardımcı olmayacağı sonucuna varabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
Küresel plandaki gelişmelerin büyüme konusundaki ihtiyaç ve beklentileri karşılayamayacağını, içerideki gayretlerinin de hedeflenen ılımlı büyüme için bile yetersiz kalabileceğine dikkat çeken TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, "Burada mevcut manzaranın bütün unsurlarını da gözden geçirdiğimizde böyle bir ortamda 30-40 milyar doları nasıl elimizin tersiyle ittiğimizi anlamanın da mümkün olmadığını söylemek zorundayım. IMF anlaşmasının getirilerini göz ardı etmenin iktisadı argümanlarının izah edilmeyecek bir yanı da yok gibi gözüküyor." diye konuştu.
TÜSİAD DIŞ POLİTİKA ÖDÜLÜ
Öte yandan toplantıda TÜSİAD Dış Politika Ödülü Federal Alman Parlementosu SPD Grup Başkanı Frank Walter Steınmeıer'a verildi. Steınmeıer ödülü Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın elinden aldı.
Bu arada gazetecilerin TÜSİAD'ın yeni başkanının kim olacağı yönündeki sorularını cevaplandıran TÜSİAD üyesi Aynur Bektaş, bu konuyla ilgili yapılan ankette, genel teamülün Ferit Şahenk ve Ümit Boyner yönünde çıktığını söyledi. Bektaş, ankette isim belirtmeden her üyenin istediği başkan adayını bildirdiğini anlattı.