CHP'den tütüncüye destek

Tütüncülük sektörünün sorunlarının araştırılması için TBMM'ye bir öneri veren CHP gurubuna, CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'dan da destek geldi.

Türk tütüncülüğünün bitme aşamasına geldiğini iddia eden Fevzi Topuz, “Özelleştirme kapsamındaki Tekel’in Anadolu’daki yaprak tütün işlemeleri kapatılıyor. Bu işletmelerde çalışan 12 bin devamlı kamu işçisi ya tazminatını alarak işsiz kalacak ya da geçici personel statüsüyle devlette bir süre çalışabilecek. Tütün sanayinde yaşananlar yanlış politikaların çarpıcı göstergesi. 2000’de 578 bin aile 234 bin hektar toprağı işliyor, 208 bin ton tütün elde ediyordu. 2008’de 194 bin aile 146 bin hektar toprak işledi.118 bin ton tütün elde etti. 2000’de 100 bin ton tütün ihraç ettik. 372 milyon dolar gelir sağladık. 2008’de ihracat 42 bin tona, ihracat geliri 173 milyona geriledi” dedi.

Tütün Türkiye’nin dünya pazarında rekabet avantajı olan bir tarım ürünü olduğunu kaydeden Milletvekili Topuz, 2009 yılında üretim yapan aile sayısının ve toprak büyüklüğünün gerilediğini dolayısıyla üretimim daha da düştüğünü belirterek, “Türkiye’de tütün üretiminde 2.5-3 milyon insan ekmek yiyordu. Bu işten ekmek yiyenlerin sayısı 1 milyona düştü. Üretimdeki gerilemede tabii ki Tekel’in özelleştirilmesinin büyük etkisi var. Fakat özelleştirme sonu sigara pazarının tamamına hakim olan çokuluslu firmaların kendi özel tütün türlerine dayalı karma tütünü ithal ederek kullanmaları da Türk tütüncülüğünü bitirdi” diye konuştu.