10 yıl sonra diplomasını aldı

İzmir'in Tire ilçesinde yaşayan ve 14 yıl önce Erciyes Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünü kazanan Veysel Sağlam, yabancı dil nedeniyle karşılaştığı ve diploma almasına engel olan sorunun Yükseköğretim Kurulu'nca (YÖK) çözülmesinin ardından mezun oldu.

Tire'de yaşayan Veysel Sağlam 14 yıl önce Erciyes Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği'ni kazandı. Üniversitede tüm derslerini başarıyla geçen Tireli Veysel Sağlam, tek ders olan yabancı dilden bir türlü geçemedi. Mezun olamayacağını anlayan Sağlam, önce internet ortamında 'yabancı dil mağdurları' adını verdiği bir platform oluşturarak binlerce mağdur adına bir mücadele başlattı. Milletvekilleri, bakanlar ve son olarak sorunlarını YÖK'e anlatan Sağlam, mağduriyetin giderilmesini istedi.

YÖK HAKLI BULDU
Durumu İnceleyen YÖK, Veysel Sağlam'ın mağduriyetini haklı bularak çıkardığı yeni bir yönetmelikle Tireli Veysel'e mezuniyet yolunu açtı. Veysel Sağlam'ın durumu, Türkiye'deki tüm yabancı dil mağduru öğrencilere de örnek teşkil etti ve Türkiye genelinde yabancı dil mağduru yaklaşık 5 bin kişi Sağlam gibi mezun oldu.

DİPLOMA SEVİNCİNİ İLK, RAHMETLİ BABASININ MEZARI BAŞINDA YAŞADI
Geçtiğimiz ay diplomasını alan Veysel Sağlam diploma sevincini yaşarken sevincini ilk olarak mezuniyetini göremeyen babasının mezarı başında paylaştı. Daha sonra askerlik işlemlerine başlayan Sağlam'ın 35 yaşında askere gideceği öğrenildi. Cumartesi günü Çankırı Jandarma Komutanlığı'na teslim olacak Sağlam, kısa dönem askerlik yapacak.

ÖĞRENCİ DERNEĞİ KURACAK
Vatani görevini tamamladıktan sonra Türkiye genelinde öğrenci derneği kuracağını söyleyen Sağlam, kendi yaşadığı süreci başka öğrencilerin yaşamaması için elinden gelen her türlü fedakarlığı yapacağını belirterek, "Tam 10 yılım bir hiç uğruna boşa gitti. 35 yaşında askere gidiyorum. Kendime, idealimdeki bir hayatı tanzim edemedim ama vatani görevimi şerefimle tamamladıktan sonra bu boşa geçen 10 yılın hesabını soracağım. Gerekirse İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceğim. Kuracağım dernekle de
ülkemizde bu tarz olayların tekrar yaşanmasının önüne geçeceğim" dedi.
Sağlam'ın eşi Emel Sağlam, eşinin yıllardır bir ders yüzünden mağdur edildiğini ileri sürerek, bu mağduriyetin hayatlarını olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. Emel Sağlam, ''Anne-baba olmamız bile bu mağduriyet yüzünden yıllarca geri planda kaldı. Ben ve eşim çalınan hayatımızı geri istiyoruz. Bunun için tüm hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz'' diye konuştu.