Korkmaz'a destek yok

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz'ın, 'halk isterse müdahale olur' şeklindeki sözleri siyaset dünyasında geniş yankı buldu. Korkmaz'ın sözlerine CHP'li vekillerden de destek gelmezken CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, 'Türk halkı darbe istemez, sevmez darbeyi' dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise Korkmaz'ın darbe yanlıs

CHP İstanbul Milletvekili Korkmaz, önceki gece TBMM Genel Kurulu'ndaki KEY tasarısı görüşmelerinde yaptığı konuşmada, halkın zaruri görmesi halinde müdahale olabileceği yönünde ifadelerde bulunmuştu. Korkmaz'ın sözleri Meclis'te kendi partisinin milletvekillerinden de destek bulmadı. Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplayan CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Korkmaz'ın konuşmasını 'darbe çağrısı' olarak algılamadığını söyledi. "Türk halkı darbe istemez. Sevmez darbeyi. Çünkü daha önce yapılan darbelerin çok zararı oldu Türkiye'ye ve demokrasimize. Bu girişimler Türkiye'nin imajını da bozuyor" diye konuşan Ersin, Korkmaz'ın da darbe çağrısı yapmadığını, 'Dikkatli olun, Türkiye'de işler kötüye gidiyor. Terör büyük kentlere de yayıldı. Her gün masum insanlara zarar veriliyor, şehitlerimiz var' şeklinde uyarıda bulunmak istediğini söyledi. Ersin, "Esfender beyi çok iyi tanıyorum. Kendisi demokrasi aşığı bir insandır. Bilim adamıdır. Darbe çağrısı yaptığı kanısında değilim ben. O maksadını aşan bir ifadeydi herhalde. Öyle bir insan değil. Darbe çağrısı anlamı çıkarılacak bir sözü yoktu" diye konuştu.

AK Parti Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, o talihsiz konuşma yapılırken Genel Kurul salonunda bulunduğunu ve gerekli tepkiyi gösterdiğini ifade etti. Çolak, "Bir milletvekilinin 2010 yılına girerken bu kadar açık ve net bir şekilde darbeyi destekler biçimde darbe çığırtkanlığı yapmasını anlamak mümkün değil. Sayın Korkmaz hem kendisi özür dilemeli, hem CHP yetkilileri bu milletvekilinin yaptığı konuşmadan dolayı Türk milletinden özür dilemelel, hem de gerekli tedbirleri almalıdır. Bu konuşmayla gerçek yüzleri ortaya çıkmıştır. Kendisi bir profesör olmuş, üniversitede hocalık yapmış ve 70 yaşının üzerine gelmiş deneyimli bir insanın kalkıp da kürsüden böyle bir açıklama yapması resmen Ergenekonu desteklemek anlamına gelir. CHP'nin de zihniyetini ortaya koymuştur" şeklinde konuştu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ise bunların kendilerini ilgilendirmediğini, bunun, CHP'nin bir milletvekilinin ifadesi olduğunu söyledi. MHP'nin, milliyetçi bir parti olması nedeniyle milletin iradesine azami hassasiyeti gösterdiğini ve bütün politikalarını milli irade çerçevesi içinde oluşturduğunu vurgulayan Bal, "Milli irade ise demokrasiyle eşdeğerdir. Milli irade dışında, demokrasi dışında hiçbir yönetim tarzını benimsemiyoruz ve bu yöndeki beyanları da doğru bulmuyoruz" dedi.
CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin ise son zamanlarda iktidarın sıkışınca CHP'li herhangi bir sözcünün sözleri arasından bir kısmını cımbızla çekerek buna anlam yüklemeye çalıştığını dile getirdi. Ergin, "Söylenmek istenen 'Türkiye'de darbe olacak veya olsun' değildir. Söylenmek istenen 'Türkiye'yi sıkıntıya sokmayın, aklınızı başınıza toplayın, ona göre davranın' sözüdür" dedi. Türkiye'nin bugün inanılmaz derecede sıkıntının içine açılım diye ortaya konulan bir proje yüzünden düşürüldüğünü savunan Ergin, "Ondan sonra bu durumdan kaçarcasına, yanlış yapan çocukların eve girmekten korku duydukları gibi Türkiye dışına çıkmakta yarar görüyorlar. Kaçıp gidiyorlar. Denilenleri doğru değerlendirmek gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz de bunu darbeye alkış tutanların düşünmesi gerektiğini belirterek, her darbenin Türkiye'yi ne kadar geriye götürdüğünün herkes tarafından bilindiğini dile getirdi. Darbe çığırtkanlığı yapanları bu milletin lanetleyeceğini belirten Gündüz, Türkiye'nin artık çağdaş demokrasiye ulaştığını, çağdaş demokrasilerde millet adına hüküm verecekleri milletin kendisinin seçmesi gerektiğini söyledi. Gündüz, "Hiçkimse gücüne güvenerek, 'iktidara el koydum' deme şansına sahip değildir. Ben şahsen kınıyorum" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise Korkmaz'ın sözlerini şöyle değerlendirdi: "Kendisi o konuşmasında çok açık bir şekilde darbeye karşı olduğunu söyledi. Darbeye karşı olduğunu söyleyen bir insanın darbe taraftarı gibi takdim edilmesi haksız bir değerlendirme olur. Benim yorumuma göre halkta uyanan sıkıntıların, sorunların, gerginliklerin doğrubileceği sakıncalar açısından hükümeti uyarmış olabilir. Ben böyle yorumladım. Korkmaz'ın darbeyi mazur gören bir yaklaşım içinde olduğunu hiç tahmin etmiyorum. Demokrasi olan yerde darbe olmaz. Herkese düşen görev demokrasiyi yaşatmaktır. Demokrasiyi yaşatmak için de demokrasi üzerindeki baskıların kaldırılması lazımdır. Korkmaz bu hususlara hükümetin dikkatini çekmiş olabilir. Kendisinin darbe yanlısı olabileceğine en küçük bir ihtimal vermiyorum."