Ziraat Odası GDO hakkında açıklama yaptı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye'de GDO'lu ürünlerin olmadığını kaydetti.

Ziraat Odası GDO hakkında açıklama yaptı
Bayraktar, kamuoyunda oluşan anlayışın aksine bütün ürünlerin Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) olmadığını ifade ederek, "Türkiye'de üretilen ürünlerin hiç birisinde GDO bulunmamaktadır. Halkımız meyve ve sebzeleri rahatlıkla tüketebilir" dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada, bilgi kirliliğinden yakınarak, bilgi kirliliğinin halkı tedirgin ettiğini kaydetti. Üretimde kullanılan yöntemlerin tümünün GDO'lar ile irtibatlandırıldığını ifade eden Bayraktar, üretimde kullanılan bitki gelişim düzenleyicilerinin, zirai ilaçların, hibrit tohumların GDO'lar ile karıştırıldığına dikkat çekti.

KENDİ ÜRETİCİLERİMİZE KENDİMİZ ZARAR VERMEYELİM


Tüketicilerin her yediğinden şüphe duyar hale geldiğine işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti: "Olası bir talep daralması durumunda, hem ürününü satamayan üreticilerimiz hem de yeterli beslenemeyen tüketicilerimiz zarar görecektir. Bilim adamlarının açıklamaları da göstermektedir ki, Türkiye'de üretilen meyve ve sebzelerin hiçbirisinde GDO bulunmamaktadır. Halk bu konuda rahat olsun ve vücudumuzun ihtiyacı olan meyve ve sebzeleri rahatlıkla tüketsinler. "

GDO'NUN NE OLDUĞUNU BİLMEYENLER KONUŞUYOR

Daha GDO'nun ne olduğunu bilmeyen insanların yalan yanlış açıklamalarına bakıp, domatesten, biberden, üzümden, elmadan ve narenciyeden ve diğer meyve ve sebzelerden korkmasınlar, diyen Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:" Türkiye'de GDO'lu ürünlerin üretimine izin verilmemektedir. Hali hazırda Türkiye'ye giren GDO'lu ürünler ise mısır, soya, pamuk ve kanoladır. Türkiye mevzuatında GDO'lar ile ilgili bir yasal düzenleme olmaması nedeniyle bu ürünler, bugüne kadar GDO'lar yönüyle herhangi bir denetime tabi olmadan, Türkiye'ye girmiş, sofralarıma gelmiş, bu ürünleri halkımız hiçbir seçme hakkına sahip olmaksızın tüketmek zorunda bırakılmıştır. Bu nedenle bu konuda bir mevzuat çıkartılması zorunlu hale gelmiştir."

ÖNEMLİ OLAN DENETİMİ AĞIRLIK VERMEK

Bayraktar, Türkiye'ye son yıllarda çok fazla ithal edilen mısır grizi ve DDGS gibi biyoyakıt ve nişasta üretim artıklarının tamamının GDO'lu olma ihtimalinin olduğu ve bu ürünlerin hayvan yemi olarak kullanıldığını vurguladı. Türkiye'ye denetimsiz giren, bu ürünlerin ülkeye girişinin mutlaka kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar "Yönetmeliğe baktığımızda, GDO'lu ürünler Türkiye'ye girmeye devam edecektir. Ancak yönetmelikle birlikte denetimsiz bir şekilde giren bu ürünlerin ithalatı belirli kurallara tabi olacaktır" dedi. Çıkarılan yönetmeliğin, GDO'lu üretim izninin önünü açmak için bir basamak olarak kullanılması gerektiğini anlatan Bayraktar, söz konusu yönetmelikle, önce GDO'lu ürünlerin ithalatının başlaması, arkasından da çıkacak olan kanunla üretiminin yapılmasından korktuklarını kaydetti.