Çiftçiler tarım teknikleri hakkında bilgilendirildi

Çatalan içme suyu havzasında bulunan 24 köyün çiftçileri doğru tarım teknikleri hakkında bilgilendirildi.

Çiftçiler tarım teknikleri hakkında bilgilendirildi
Adana İl Tarım Müdürlüğü tarafından MDG-F 1680 Türkiye'nin İklim Değişikliğine Uyum Kapasitesinin Geliştirilmesi Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Programı kapsamında, "Çatalan İçmesuyu Havzasında Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği İçin Doğru Tarım Tekniklerinin Geliştirilmesi Projesi" hakkında çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Çatalan içme suyu havzasında bulunan toplam 24 köyün çiftçilerinin bilgilendirildiği toplantıda konuşan Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Abdulkadir Karaca, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) kapsamında 12 ay süresi olan ve 117 bin dolar hibe alınarak projenin geliştirildiğini söyledi. Karaca, programın amacının iklim değişikliğine uyum çerçevesinde Çatalan Havzasında çiftçilerin çevreye duyarlı doğru tarım tekniklerini benimsemeleri olduğunu, projenin hedef kitlesinin havza çevresinde bulunan, Karaisalı'ya bağlı Tatık, Döşekevi, Ömerli, Sarıkonak, Cevherli, Sarımehmetli köylerindeki 250 çiftçi ailesinin olduğunu ifade etti.
Karaca, Seyhan Nehri üzerinde inşa edilen Çatalan Barajı'nın 2003 yılından itibaren Adana'nın içme suyu ihtiyacını karşılamaya başladığını hatırlatarak şunları kaydetti:
"Bu yöre içme suyu havzası statüsü kazanmıştır. Ancak kurum olarak yörede yapmış olduğumuz inceleme ve çalışmalar göstermiştir ki, içme suyu havzası statüsü kazanan alanda yaşayan halk birçok konuda alışılmış düzenden, koruma havzasında yaşam düzenine geçişte zorluklar çekmektedirler. Tarım arazilerinde tarımsal faaliyetlerin geleneksel yöntemlerle sürdürülmesi, aşırı gübre ve zirai ilaç kullanımı, aşırı sulama yapılması toprak ve su kirliliği sorunlarını doğurmakta ve zaman zaman toplum sağlığını tehdit eden sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi zaman içinde verimli arazilerin çoraklaşarak tarım alanı niteliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Diğer taraftan kısıtlı su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerle kirletilmesinin yanında bilinçsizce tüketilmesi de büyük bir sorun oluşturmaktadır."
Karaca, proje kapsamında iklim değişikliğine uyum için çiftçilerin doğru tarım teknikleri konusunda bilinçlendirilmesi amacına yönelik olarak, eğitim faaliyetleri, demonstrasyonlar, teknik gezi, çalıştay, konferans planlandığını anlatan Karaca, çiftçilere, organik tarım, sulama teknikleri, toprak ve su muhafaza, toprak analizine dayalı gübreleme, meyvecilik, hayvancılık, alternatif geçim kaynakları konularında eğitimler verileceğini kaydetti.
Toplantıya, Adana Valisi İlhan Atış, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Seyfettin Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldı.