Sağlıkçılar da aşı olmak istemiyor

Domuz gribi aşısı yaptırmayan sağlık çalışanlarının bir çoğu aşıdan tedirginlik duyduğu için yaptırmıyor.

Sağlıkçılar da aşı olmak istemiyor
Türk Sağlık-Sen'in Sağlık çalışanlarının domuz gribi aşısına nasıl baktıklarını belirlemek amacıyla yaptığı ankette, aşı yaptırmayı düşünmeyenlerin bir çoğu 'aşı ile ilgili tartışmalardan duydukları tedirginliği' gösterdi. 

Türk Sağlık-Sen'in açıklamasında, sağlık çalışanlarının domuz gribi aşısı ile ilgili tereddütlerini belirlemek amacıyla internet üzerinden yapılan ankete, aşı yaptırmayı düşünmeyen 545 sağlıkçının katıldığı bildirildi.

Buna göre, ankete katılanların yüzde 50'si, aşı yaptırmamalarına gerekçe olarak, ''Aşıyla ilgili tartışmalardan duydukları tedirginliği'' gösterdi.

Katılımcıların yüzde 34'ü ''Aşının zararlı olabileceği'', yüzde 13'ü ''Faydası olmadığı'', yüzde 2'si ise ''özel sebeplerle'' aşı olmayı düşünmediğini belirtti. Yüzde 1'i de herhangi bir sebep göstermedi.

Anketle sağlık çalışanlarının domuz gribi aşısı ile ilgili bilgilendirilip bilgilendirilmedikleri de araştırıldı.

Buna göre, katılımcıların yüzde 18'i ''yeteri kadar bilgilendirildiğini'', yüzde 48'i ''yeteri kadar bilgilendirilmediğini'', yüzde 34'ü de ''kısmen bilgilendirildiğini'' ifade etti.

Ankete katılanların yüzde 44'ü ''domuz gribinden korunmak için aşının yeterli olmayacağını'', yüzde 30'u ''kısmen yeterli olacağını'', yüzde 6'sı ''yeterli olacağını'' düşünürken, yüzde 20'sinin bu konuda bir fikri yok.

Ankete katılanların hastanelerdeki hijyen ile ilgili düşünceleri de soruldu.

Katılımcıların yüzde 63'ü ''Hastanelerin domuz gribine karşı hijyenik olmadığını'', yüzde 31'i ''kısmen hijyenik olduğunu'', yüzde 6'sı ''hijyenik olduğunu'' dile getirdi.

Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık çalışanlarının aşı ile ilgili tereddütlerinin giderilmediğini savundu.

Sağlık çalışanlarının aşı ile ilgili tedirgin olduğunu kaydeden Kahveci, ''Özellikle Başbakan'ın 'aşı olmayacağına' yönelik açıklamaları ve 'Sağlık Bakanı ile aynı düşünmediğini' ifade etmesi, çalışanların kararlarında etkili olmuştur. Yaşanan bu olaylar çalışanları aşı konusuna kararsızlığa, tereddüte ve aşı olmamaya yöneltmiştir'' ifadesini kullandı.

Kahveci, hastanelerde idari hizmetlerde görevli memurlar, hizmetliler ve taşeron isçilerine aşı yapılmadığına dair bilgiler geldiğini ifade ederek, ''Bu kişiler de hastanelerde görev yapmaktadırlar ve risk grubundadırlar. Risk grubunda olan, hastanede görev yapan ve aşı olmak isteyenlere bu aşının yapılması şarttır. Bu sorununda çözülmesini talep ediyoruz'' görüşünü dile getirdi.