Rusya bütçe açığını alkol ile kapatacak!

On yıldır ilkez bütçe açığı veren Rusya çözüm arayışlarını sürdürüyor.Rusya bütçe açığının kapatılmasında önemli kalemlerden biri olan sigara ve alkol vergilerine zammı da masaya yatırdı. Buna göre, üç kat artırılması planlanan vergilerle hükümet 2,24 milyar Dolar'lık ek gelir elde edecek.

2010 yılında 100 milyar Dolar'ı bulan açığın kapatılması için fon desteğinin dışında içerden ve dışarıdan borçlanılması da gündemde olan Rusya'nın üç yıllık dönemde 60 milyar Dolar borçlanmaya gitmesi öngörülüyor. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma bira ve alkollü ürünlere yönelik vergilerin üç kat artırılmasını öngören yasayı onayladı. 450 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda 315 milletvekilinin desteği ile çıkan yasa, 2010 yılında bütçeye 2,24 milyar dolar ek gelir getirecek. Yeni yasa ile vergiler 3 rubleden 9 rubleye çıkıyor. Sigara vergilerine de yüzde 30-50 arasında değişen oranlarda zam geliyor. Yeni zamlar 1 Ocak 2010'dan itibaren uygulamaya konulacak.

Danimarka firması Carlsberg basına yaptığı açıklamada, yeni yasa ile birlikte bir kısım fabrikaları kapatmak zorunda kalacaklarını, ağrı vergi yükü nedeni ile Rusya'da yaklaşık 100 bin kişinin işsiz kalabileceğini savundu.

Yüksek vergilerin satışlarda da önemli oranda düşüşe neden olacağını kaydeden uzmanlar, yüzde 25'lik düşüş bekliyor. Dünyada en çok alkolün tüketildiği ülkede, Rusya durumu 'ulusal afet' olarak değerlendirmişti. Alkol vergilerine yapılacak zamla, tüketimin kısılması da istenen bir sonuç. Tek endişe edilen konu kaçak üretimi artması. Zira Rusya'da her yıl binlerce kişi kaçak içki tüketimi nedeni ile hayatını kaybediyor.

VOTKA 90 RUBLE (3 DOLAR)

Rusya sert alkollü içeceklerin tüketimini kısmak için fiyat artışına gidiyor. Rus basınına göre, Rusya Federal Alkol Ürünleri ile Denetim Dairesi (Rosalkogol), ülkedeki vodka dahil yerel ve ithal alkollü içeceklerle ilgili yeni fiyat listesi hazırladı. Rosalkogol Başkanı İgor Çuyan tarafından hazırlanan yeni fiyat projesine göre, bir şişe vodka 90 rubleden ucuz bir fiyata satılmayacak. Bu kurala uymayanlar ise 100 bin ruble para cezasına çarptırılacak. Daha sonraki uygulama ise ticari işletmenin alkol satma izinizden yoksun bırakılması yer alıyor.