DTP'nin barış yürüyüşünde olay!

Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP), Hakkari'de 'Batı illerinde yaşayan Kürtlere yönelik sürdürülen baskı, ırkçı ve şoven politikalara karşı barış yürüyüşü'düzenlendi.Yürüyüş sonrası olaylar çıktı.

DTP İl Başkanı Hivzullah Kansu'nun da aralarında bulunduğu binlerce kişi, "Kürdistan'a artık cenaze istemiyoruz", "Gençliğe uzanan eller kırılsın", "Biji Serok Apo", "Operasyonlara son", "Yaşasın halkların kardeşliği" pankartları taşıyıp, sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Kitle Bulvar Caddesi'nden geçip, Çevre Yolun'dan da AKP İl binasının bulunduğu Kayacanlar Caddesi'ne geçti. DTP'liler burada bir olumsuzluk çıkmaması için el ele tutuşarak zincir oluştururken, kamera kaydı yapan sivil bir görevliye de "Yuh" çekildi. DTP'li görevlilerin devreye girmesi ile gerginliğin çıkması önlendi. Kalabalık Bulvar Caddesi üzerinde bulunan FEM dershanesi önüne gelince de "Katil Fetullah" sloganları atıldı. Yürüyüş, yine DTP il binası önünde tamamlandı.

DTP İl binası önünde ise DTP'li Belediye Meclis Üyesi Remzi Çiftçi tarafından basın açıklaması okundu. Meclis Üyesi Çiftçi, DTP'nin yerel seçimlerdeki zaferinin hazmedilemediğini söyledi. DTP'ye yönelik operasyonların yapıldığını, Kürtlere karşı da baskıların uygulandığını ileri süren Çiftçi şöyle konuştu:

"BASKI, ŞİDDET, İMHA VE İNKAR POLİTİKALARI DEVAM EDİYOR"

"Tarih boyunca bu topraklarda yaşayan Kürt halkının dilini, kimliğini, ve kültürünü yok etmeye yönelik sistemli bir saldırı planı yürütülmektedir. 'Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türk halkına, Türk milleti denir' anlayışı ile hareket edilmiş, inkar ve imhaya damgasını vurmuş olan bu anlayışa göre, kendine 'Kürdüm' diyen insanların talep ve söylemleri ise bölücülük olarak lanse edilmiştir. Bu anlayışa göre, Kürt halkı ulusal, demokratik, özgürlük taleplerinden vazgeçmeli, tarihini ve kimliğini inkar etmelidir. Kürt halkına yönelik baskı, şiddet inkar ve imha politikaları her geçen gün artarak devam ediyor. Türkiye'de yüzyıllar boyunca kardeşçe yaşamış, olan Türk ve Kürt halkını bir birine düşman etme politikalarının mimarı ve uygulayıcısı MHP ve CHP'nin şoven çağrıları metropollerde halkımızı karşı linç girişimleri ve faili meçhul cinayetlerle devam etmektedir. Tüm bunları karşı demokratikleşme, açılım ve benzeri içi boş söylemlerle ortaya çıkan AKP hükümeti inkar ve imha siyasetini tüm kurum ve kuruluşların öncülüğünde devam etmektedir. Kürt halkına karşı linç girişimleri aralıksız devam ettiği bir ortamda demokratikleşmeden söz etme kandırmacısından vazgeçilmelidir."

YÜRÜYÜŞ SONRASI GERGİNLİK

Yapılan basın açıklamasını ardından DTP İl Başkanı Hivzullah Kansu, kalabalıktan sessizce dağılmaları istedi. Kalabalığın büyük bölümü dağılırken, bir grup askeri lojmanların da bulunduğu Gençlik Caddesi'ne doğru yürüdü. Yüzleri kapalı bazı kişiler burada MOBESE kameraları taşlayarak yolu kapatınca, polis zırhlı araçlarla olaya müdahale etti.

Kalabalık bu kez de zırhlı araçları taş yağmuruna tuttu. Polis, gaz bombası kullanarak göstericileri dağıttı. Göstericilerle polisler arasındaki kovalamaca sokak aralarında bir süre devam ettikten sonra mahallelere sıçradı.