Türk işadamlarından proje brifingi

Türkmenistan'da inşaat alanında faaliyet gösteren Türk şirketleri, bu ülkedeki yatırımlarını sürdürüyor. Son yıllarda inşaat alanında büyük projelere imza atan Sehil ve Polimeks Türk şirketlerinin yetkilileri, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'a inşa edecekleri yeni projelerini tanıttı.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu salonunda yapılan tanıtım töreninde, Sehil şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Çap ve Polimeks İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca hazır bulundu. Avaza turizm bölgesinde büyük projeleri ile ön plana çıkan Sehil şirketi, Dubai'ye rakip olacak dünyanın ikinci yapay adası üzerinde inşa edilecek Kongre Sarayı projesini tanıttı.

Berdimuhamedov, Muhammet Çap'tan proje hakkında bilgi aldı. Birbirine bağlı üç bloktan oluşan ve yapay ada üzerine inşa edilecek Kongre Merkezi aynı anda 12 devlet başkanını ağırlayabilecek kapasitede inşa edilecek. Merkez sahilinden 250-300 metre içerde kurulacak. Söz konusu projenin maliyetinin 1 milyar doları aşacağı belirtiliyor.

Berdimuhamedov ayrıca, törende Polimeks'in Türkmenbaşı kentinde inşa etmeyi planladığı projeleri de inceledi. Türkmen liderine, Polimeks tarafından hazırlanan otomobil pisti, Türkmenbaşı limanı ve deniz fenerinin projeleri sunuldu. Türk şirketi, Avaza bölgesi için yat kulübü projesini de hazırladı.

Türkmen lider ayrıca, Polimeks'in başkent Aşkabat için hazırladığı bir dizi projeleri de değerlendirdi. Türk şirketi, Lübnan'ın CCC şirketi ile Aşkabat'ta Orta Asya'nın ilk olimpiyat şehrini inşa edecek. 150 hektar alanda inşa edilecek olan Olimpiyat şehrinde çeşitli spor tesisleri, oteller, yarışmacılar için konutlar ve sosyal amaçlı tesisler(restoran, ticaret merkezleri) inşa edilecek. Berdimuhamedov, kendisinin vizyon projelerinden biri olan Olimpiyat şehri projesini detaylı inceledi.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, bütün projeleri onaylayarak Kongre Merkezi'nin kapasitesini 2 binden 3 bine çıkarmasını istedi. Ayrıca, projelerin inşaatının zamanında ve kaliteli yapılması konusundaki görüşünü bildirdi.

Törenden sonra Türkmen televizyonuna açıklamada bulunan Muhammet Çap, bugün 4 projesini Devlet Başkanı'na sunduklarını kaydetti. Devlet Başkanı'nın projelerinde bazı değişiklikler yapılmasını istediğini söyleyen Çap, bunları göz önünde bulundurarak yeniden yapacaklarını ve bugün kendileri için tarihi bir gün olduğunu ifade etti.

Erol Tabanca da, yeni projelerini tanıtmak için geldiklerini dile getirdi.

Türk müteahhitleri açısından Türkmenistan çok cazip bir pazar. Geçen yıl itibariyle alınan kontratlar 5,8 milyar doları buldu.