Mahmud Abbas aday olmayacak

Filistin Yönetimi liderinin, Ocak ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmayacağı yetkililer tarafından bildirildi.

Mahmud Abbas aday olmayacak
Filistinli yetkililer, Abbas'ın, İsrail'le Filistin arasındaki barış sürecinde yeterli ilerleme sağlayamaması nedeniyle bu yönde bir karar aldıklarını ifade etti.

Mahmud Abbas henüz bu yöndeki haberleri doğrulamış değil ancak Abbas'ın günün ilerleyen saatlerinde bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendireceği belirtiliyor.

Filistinli yetkililerse, Abbas'ın bir dönem daha aday olmamaya yönelik kararı hakkında öncelikle, Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Komitesi üyelerini bilgilendirdiğini söylüyor.

Bu toplantıya katılan bir yetkili, "Başkan, bir sonraki seçimde aday olmamakta ısrarlı" dedi.

Mahmud Abbas'ın danışmanlarından Yaser Abed Rabo ise Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Komitesi üyelerinin hala Abbas'ı kararından vazgeçirmeye çalıştıklarını belirtti.

Abbas, Gazze Şeridi'nin kontrol eden Hamas'ın da dahil olacağı bir ulusal birlik hükümeti oluşturulmasına yönelik görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Ocak ayında seçime gidilmesini kararlaştırmıştı.

Filistin Yönetimi lideri, ABD'nin, İsrail'le barış görüşmelerini yeniden başlatma çağrısını reddediyor; İsrail'den öncelikle 2003 tarihli "Yol Haritası" adlı barış planının hükümleri gereği, yerleşim birimleri inşasını durdurmasını istiyor.

Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla Cumartesi günü görüşen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise Filistinlilerin önce barış görüşmelerine başlamasını ve yerleşim birimleriyle ilgili sorunla daha sonra ilgilenilmesini talep ediyor.

Binyamin Netanyahu, Batı Şeria'daki yerleşim birimi inşasını durdurmak yerine "sınırlandırmaktan" söz ediyor.
Abbas Goldstone Raporu sonrası eleştirilmişti

Mahmud Abbas son dönemde özellikle BM İnsan Hakları Konseyi için hazırlanan rapora yönelik tutumu yüzünden eleştirilmişti.

Güney Afrikalı eski bir yargıç olan Richard Goldstone başkanlığında bir heyetce hazırlanan raporda, Aralık ve Ocak ayındaki çatışmalarda hem İsrail hem de Filistinli militanların savaş suçu işlediği savunulmuştu.

Libya, raporun BM Güvenlik Konseyi'nde acil olarak tartışılmasını istemiş, ABD ise bu girişimi engellemeye çalışmıştı.

Filistin Yönetimi de raporu gündeme aldırmak istememiş, bunun ardında, ABD ve İsrail'in yoğun baskılarının olduğu belirtilmişti.

Daha sonra Filistinlilerin tavrılarını değiştirmelerinin ardından rapor, BM Güvenlik Konseyi'nde tartışılmıştı.

BM İnsan Hakları Konseyi ise Filistin Yönetimi'nin başta raporun konseyde tartışılmasını istememesi üzerine, raporun tartışılacağı oturumu ertelemişti.

Bu erteleme yüzünden konu konseyde 2010 Martı'na kadar gündeme alınamayacak.