Dostluk maçındaki pankartlara ceza

Adana Demirspor sezon açılışı için İtalya'dan davet ettiği Livorno takımıyla oynadığı maçta, siyasi ve etnik pankartlar açıldığı gerekçesiyle 10 taraftara ceza verildi.

İki takım arasında 4 Eylül’de gerçekleşen müsabakada, “Irkçılığa, endüstriyel futbola karşı” olarak lanse edilmesinin ardından, Che’nin posterleri ile birlikte bazı taraftarlar da “Güler Zere Ölmesin” pankartı açması sonrası 10 taraftara toplam 100 bin TL para cezası veridi.

İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı temsilcilerinin de bulunduğu Adana İl Spor Güvenlik Kurulu 29 Eylül 2009’da yaptığı toplantıda maç sırasında “Güler Zere Ölmesin” pankartı açan 10 taraftara toplam 100 bin TL para cezası verdi. Kurul cezayı da 5194 sayı kanun 17’nci maddesine dayandırdı.

Cezanın iptali için Adana İdare Mahkemesi’ne dava açan taraftarların avukatı Oya Aslan mahkemeye sunduğu dilekçede, ilgili kanun 17. maddesinde yasaklanan pankartların tahrik edici, dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, etnik ve siyasi ayrımcılığa yönelik pankartlar olduğunun altını çizdi. Bahsi geçen pankartın bu kapsama girmediği hatırlatılan dilekçede “Bu pankart yaşama şansı gittikçe azalan bir insanın sesinin dostluk maçından duyurulması amacı taşıyor olmalıdır” denildi.