ABD'de ilk İslam Enstitüsü açılıyor

Amerika'da iki Müslüman cemaat birleşerek ilk İslam enstitüsünü kuruyor.

ABD'de ilk İslam Enstitüsü açılıyor
ABD'deki önemli müslüman cemaatlerinin önde gelen alimlerinden Hamza Yusuf ve Zaid Şakir Amerika'da ilk defa olarak bir İslam Enstitüsü kuruyor.

'Zaytuna College' ismiyle açılacak olan üniversite Amerika'da yaşayan Müslümanların giderek artan alim ihtiyacına cevap verecek, İslami yorumların Amerikan günlük hayatında yer almasını sağlayacak.

Yusuf ve Şakir yaptıkları açıklamada geleneksel Arapça ile İslami ilimlerinin, Amerikan kültüründe öğretildiği bir kuruma ihtiyacının uzun zamandan beri varolduğunu ve özellikle Amerika'da doğmuş ve büyümüş göçmen çocuklar için çok faydalı olacağını ifade ettiler. Böyle bir enstitünün aynı zamanda Amerika'da İslam'ın bu ülkenin bir parçası olduğunu gösteren bir sembol olduğunu da eklediler.

'Böyle bir enstitü bu ülkede bizim de mozaikte yerimizi almamızı sağlayacak ve kendi alimlerimizi kendimiz yetiştireceğiz' diyen Zaid Şakir, ülkede bulunan 2200 cami ve 500 ilk ve orta dereceli İslam okulları için idareci ve eğitmen elemanlara ihtiyaçları olduğunu, mevcutların İslam ülkelerinden getirtildiğini, fakat gelenlerin Amerikan kültürüne yabancı oldukları için bu kültürde yetişen nesli iyi anlamadıklarını ifade etti.

Hamza Yusuf, 1996 yılında 'Zaytuna Institute' (www.zaytuna.org) isimli, halen de İslami konuların öğretildiği kurslar veren bir eğitim merkezi kurmuştu. Yeni kurulan üniversite'de de bu kurumun müfredatından bir kısmı uygulanacak. Enstitü'nün hedefi İslami Bilimlerle ilgili bölüm sayılarını artırarak öğrencilerine diploma verebilecek programlar oluşturmak. Enstitü öncelikle Müslüman öğrencileri kaydedecek, fakat kapılarını her dinden öğrenciye açık tutacak.