Suriye ile ticaret yapmak çok kolay

Suriye'nin ilk Türk yatırımcılarından Akteks Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Mutafoğlu, Suriye'de yatırım yapmak isteyenlerin Halep'i araştırmasını istedi.

Suriye ile ticaret yapmak çok kolay
Suriye'de yatırımın Halep'te ticaretin Şam'da olduğuna dikkat çeken Mutafoğlu, Akteks'in 8 yıldan beri Suriye'de faaliyet gösterdiğini belirtti. Suriye'ye yatırım yaparak birçok ilke imza attıklarını ifade eden Mutafoğlu, SSK, servis ve işçiye yemeği Suriye'de kendilerinin başlattığını belirtti.

Son yıllarda Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin iyileşmesi ve vizenin kalkmasıyla çok sayıda Türk şirketinin bu ülkeye odaklandığını söyleyen Mutafoğlu, Suriye'ye yatırım yapacak şirketlerin, Suriye Yatırım Ajansı ve Gaziantep Ticaret Odası Suriye Ofisi ile görüşmelerini tavsiye etti. Mutafoğlu, yatırım yapılacak alanların de çok iyi araştırmasına dikkat çekti. Suriye'nin tekstilde çok iyi olduğunu vurgulayan Mutafoğlu, pamuk tarlalarının da devlet kontrolünde olduğunu ifade etti. Mutafoğlu, 8 yıl önce Suriye'de yatırıma başladıklarında herkesin gözünün üzerlerinde olduğunu belirterek, Türkiye'ye zarar vermemek için yapacakları işi 10 kez düşündükten sonra yaptıklarını aktardı. Mutafoğlu şöyle konuştu;

"Suriye'de, akrilik iplik, polipülen iplik yapıyoruz. Fabrikamız, 2005 yılında tamamen yandı. 2006 yılında 2 fabrikayı kurduk. Vizeden önce çok rahat gidip geliniyordu. Vizesiz olunca daha fazla gidip gelmeler başladı. Vizenin kalkmasının Gaziantep'in faydasına olacağını düşünüyorum. Bazı şirketler ayakta kalacaksa Suriye ile kalacak. Çünkü son aylarda Gaziantep'te çok sayıda Arap plakalı otomobil görünmeye başladı. Şehirdeki alışveriş merkezleri dahi bu işten çok fayda görecek. Gaziantep bu işin nimetlerinden daha fazla faydalanacak gibi gözüküyor. Günlük ticaret bazında Türkiye, yatırım bazında Suriye kazanacak. Çünkü Türkiye'de bazı konularda yatırım yapmak problemli olmaya başladı. Türkiye'de üretim yapıp ayakta kalmak çok zor. Bu Suriye'de çok çok avantajlı değil ama genel itibariyle daha iyi gözüküyor. Suriye'de hâlâ vergi indirimi ve enerji indirimi var, işçilik düşük. Ama arsa fiyatları Türkiye ile aynı, bedava arsa yok. Suriye'de ilk yatırımcı Türk şirketi bizdik. Bizim dışımızdakilerin hepsi ticaret yapıyordu. Gümrük muafiyeti, üretimin orada olmasından ve Arap ülkelerine vergisiz mal satılabilme imkanlarından dolayı biz Suriye'yi tercih ettik, Türkiye'deki yatırımlarımız da devam ediyor. Berberliği bizim başımızda denediler, bazı çalışmalar bizimle başladı. Normal Suriye şirketlerinde SSK yok, yemek yok, servis yok. Hepsini biz başlattık… Yatırım yaptığımız yıllarda herkesin gözü üzerimizdeydi. Her şeyin en güzelini yaptık, ülkemize halel getirmedik. Bizi bilenlerin hepsi yatırım yapmadan bizi arıyor. Gaziantep'ten 2 şirketin yatırımları olacak. Çok niyetli insan var."

Suriye ile ticaret yapmanın çok kolay olduğuna dikkat çeken Mutafoğlu, bir ofis kurularak ticaret yapılacağının altını çizdi. Yatırımcılara, Gaziantep Ticaret Odası'na bağlı Suriye Ofisi ve Suriye Yatırım Ajansı ile görüşmelerini tavsiye eden Mutafoğlu, yatırım öncesi iyi etüt yapılması gerektiğini söyledi. Nereye yatırım yapılacağına ve hangi alanda yatırım yapılacağına iyi karar verilmesi gerektiğini kaydeden Mutafoğlu, "Halep Şeyh Nacar Organize Bölgesi, Gaziantep'in, 4 organize sanayi bölgesinden daha büyük. Bu bölgeyi, tekstil, gıda, kimya gibi alanlara böldüler. İplikçi gidip gıdanın yanında yatırım yapamaz. Gıda yapacaksanız gıdacıların yanında yatırım yapacaksınız. Yatırımın yapılacağı esas yer, Halep, Şam'da daha çok ticaret yapılıyor. Tekstilde çok iyi değilseniz Suriye'de yatırım yapmayın, çünkü pamuk ve ilgili sektörde çok iyiler. Gıda ile ilgili her şey yatırım yapılır. Mobilya ve eğlence sektörü yapılacak önemli yatırımlar. İyi ve doğru insanların Suriye'de olması ülkemiz açısından çok önemli" diye konuştu.