Lula krizde mucize yarattı

Brezilya'da ekonomik açıdan tarih yazan başbakan Luiz Inacio Lula da Silva, ülkesini dünyanın 5'inci büyük ekonomisi haline getirmeyi hedefliyor.

Lula krizde mucize yarattı
Ülke ekonomisini güçlendirmek için yeni alt yapı çalışmalarına hız veren Lula da Silva'nın petrol rezevleri de bir diğer silahı. Başbakan'ın mega projesi, yerden 200 metre derinlikte tünellerle ülkeyi birbirine bağlamak. Yaklaşık 6.6 milyar real (3.9 milyar dolarlık) bu projede 8 bin kişi çalışıyor. 2025'te bitmesi planlanan projeden ile 12 milyon Brezilyalının faydalanması bekleniyor.

Daha önceleri Belindia (Belgium ve India) Belçika ve Hindistan arasında bir noktada olarak değerlendirilen Brezilya Avrupa'nın zenginliği ve Asya'nın gücü arasında derin bir uçurum olarak görünürken Lula ülkeyi birleştirecek köprüler ile halkın sevgisini kazandı.

Hem finans dünyasının hem de fakir halkın gözdesi olmayı başaran Lula BRIC (Brezilya, Rusya,Hindistan, Çin) ülkelerinin de yıldızı haline geldi. Ülkesindeki orta sınıfı genişleten Lula sosyal desteklerle halkın güçlenmesi ve refahın artması için çalışmalara ağırlık veriyor.

Uzmanlar bu yıl Brezilya'nın krize rağmen yüzde 5 büyümesini bekliyor. Bakıldığında Brezilya Rusya'dan ve Hindistan'dan daha hızlı bir büyüme kaydedecek.

Ülkedeki istikrarlı ihracat ile gayri safi gelirin artması ve ticaret partnerinin ABD yerine Çin olması Brezilya'yı bir adım öne atan gelişmeler arasında.

Ülkeyi destekleyen bir başka konu ise doğal kaynakların verimli kullanılması. Su ve petrol rezevleri ABD ve Çin'i kendine bağlamış durumda.

Ekonomik gelişmeleri desteklemek için Başbakan Lula da Silva olimpiyat oyunlarının da peşinde. 2016'da ülkesini 5'inci büyük ekonomi yapmaya çalışan Lula 2014'te de Dünya kupasını Brezilya'da yapmak için çalışıyor.