Geleceği varsa göreceği de var

Devlet Bakanı Egemen Bağış, İsviçre'nin minare yasağı kararı almasının ardından sert eleştirilerde bulundu.

Geleceği varsa göreceği de var
Bağış, İsviçre'nin, Avrupa'nın ortasında bir 'açık hava hoşgörüsüzlük müzesi' olmaması için hataları fark etmelerini ümit etti.

Egemen Bağış, Hollandalı ırkçı parti lideri Geert Wilders'in Türkiye'ye yapmak istediği ziyareti de ''Geleceği varsa göreceği de var. Ama göreceği kişiler de bizler olmayız.'' diye eleştirdi.

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Toplantısı'na katılmak ve katılım müzakereleri çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Stockholm'e giden Egemen Bağış, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı.

İsviçre'nin minare yasağına tepki gösteren Bağış, ''İsviçre AB üyesi ülkesi olsaydı zaten böyle bir netice olmazdı. AB'de her şeyin standardı vardır. Bu tür konularda belediye meclisleri sadece imar planları yapar. Bugün Avrupa'da birçok AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları bu konuda İsviçre'yi eleştiren demeçler verdiler'' dedi.

İSVİÇRE MAKAMLARI HATAYI FARK EDECEK

İsviçre'nin almış olduğu kararın hoşgörüyle uzaktan yakından alakalı olmadığına işaret eden Başmüzakereci Egemen Bağış, yapılan hatadan biran evvel dönülmesini ümit etti. Bağış, “İsviçre, Avrupa'nın ortasında bir açık hava hoşgörüsüzlük müzesi olmamalıdır. En azından öyle kalmamalıdır. Ve zannediyorum ki İsviçreli makamlar da bu hatayı fark edeceklerdir. Böyle bir konunun referanduma götürülmesi zaten kendi başına bir hatadır. Böyle bir neticenin arkasında durmaları da ciddi eleştiriye sebep olacaktır" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin birçok ilinin asırlardır camileri, kiliseleri, havralarıyla birlikte insanlığa huzur verdiği topraklar olduğunu hatırlatan Bağış, ''Avrupa'da ne kadar bu tür ayrımcı çabalar olsa bile biz; Türkiye hoşgörüye, barış inşasına, farklı kültürler, medeniyetler arasında ittifaklar kurmaya, birbiriyle geçinemeyen ülkeleri bir araya getirmeye ve Türkiye'nin AB standartlarında çağdaş bir demokrasi olması için çaba göstereceğiz. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın'' açıklamasında bulundu.

WİLDERS'İN GELECEĞİ VARSA GÖRECEĞİ DE VAR

Egemen Bağış, Hollandalı ırkçı parti lideri Geert Wilders'in Türkiye'ye yapmak istediği ziyareti de ''Geleceği varsa göreceği de var. Ama göreceği kişiler de bizler olmayız.'' diye eleştirdi.

Bu şahsın Türkiye'nin değerlerine karşı çok ciddi söylemleri, filmleri, demeçleri olduğuna işaret eden Bağış, ''Kendisine, ülkemize gelirse çok hoşnut olmayacağımızı çeşitli vesileyle hissettirdik. Geleceği varsa göreceği de olur. Ama göreceği kişiler de bizler de olmayız. Ondan da kimsenin endişesi olmasın.'' dedi. Bağış, Wilders'in gelmesi halinde provokasyon yapmasına izin vermeyeceklerini belirterek, ''Provokasyon yapıp da ülkemizin tadını tuzunu kaçırmasına izin vermeyiz.'' vurgusunu yaptı.