Yurttan kar manzaraları!

Kara kış yüzünü bu sene erken gösterdi, Yurt genelinde etkili olan yağmur ve soğuk hava etkisini artırarak yerini kara bıraktı.

Ankara, Gümüşhane, Sivas, Tokat, Karaman, Yozgat, Konya, Van, Manisa ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ ile Erciyes'te etkili olan kar yağışı insanlara zaman zaman zor anlar yaşattı. İşte yurtta son durum:

ANKARA

Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava Başkent Ankara'yı da etkisi altına aldı. Dün akşam saatlerinden itibaren hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi sonrası, sabah saat 07.00 sıralarında yüksek kesimlere kar düştü. Turan Güneş Bulvarı üzerinde spor yapan vatandaşlar güne kar ile merhaba dedi.

Bir vatandaş, "Güne kar ile başlamak çok güzel. Her gün spor yaptığımız yerde mevsimin ilk karını gördük. Çok mutluyuz" derken bir başka vatandaş ise "Alışkınız bu tür durumlara. Her yıl kasım ayının 4'ü gibi ilk kar düşmeye başlar. Şu an da kar ile spor yapmanın keyfini çıkarıyoruz" dedi. Yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı sürücülere de zaman zaman zor anlar yaşattı. Mesailerine gitmek için hazırlık yapan Başkentliler, beyaz örtü ile karşılaşınca şaşkınlıklarını gizleyemedi.

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'de dün öğle saatlerinde başlayan yağmur, yüksek kesimlerde yerini bu sabahtan itibaren kar yağışına bıraktı. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan sürücüler, 2 bin rakımlı Zigana Geçidi'nde zor anlar yaşadı. Kar kalınlığının yaklaşık 10 santimetreyi bulduğu Zigana Geçidi'nde çok sayıda araç yolda kalırken, Karayolları ekipleri kar temizleme çalışması başlattı.

Yetkililer, kar yağışının sürmesi nedeniyle sürücülerin dikkatli olmalarını, araçlarında zincir ve çekme halatı bulundurmalarını istedi.

SİVAS

Sivas'ta kent merkezine mevsimin ilk karı yağdı. Kent merkezi ve bazı ilçelerinde gece saatlerinden itibaren kar yağışı etkili oldu. Sivas'ta yaşayan vatandaşlar, güne beyaz kar örtüsüyle karşılaşarak başladı. Kimi vatandaşlar kışa hazırlıksız yakalandı.

Bazı sürücülerin sabah saatlerinde araçlarını çalıştırmakta güçlük çektikleri görüldü. Sürücülerin zeminin karlı ve ıslak olması nedeniyle araçlarını düşük hızda kullandıkları gözlendi. Bahçe ve tarlalarda ekili olan sebze ve meyveler de kar altında kaldı.

Karayolları ve İl Özel İdaresi ekiplerinin kar yağışı nedeniyle ulaşımda sıkıntı yaşanmaması için çalışma yaptığı belirtildi. Ekiplerin özellikle kenti çevre illere bağlayan ana güzergahlarda çalışmalarını yoğunlaştırdığı kaydedildi.

Kar yağışı Hafik, Suşehri, Koyulhisar ve Şarkışla ilçelerinde de etkili oldu. Koyulhisar-Mesudiye kara yolunda ve Suşehri-Sivas kara yolunun Geminbeli mevkisinde kar yağışı nedeniyle sürücülerin araç kullanmakta güçlük çektiği öğrenildi. Şarkışla'da pancar ve patates ekili tarlaların üzeri karla kaplanınca, henüz hasat yapmayan çiftçiler üzüldü.

TOKAT

Tokat'ta yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Tokat-Sivas kara yolunun Çamlıbel mevkisinde etkili olan kar yağışı ve tipi sürücülere zor anlar yaşatıyor. Kar yağışı Yeşilyurt ilçe merkezinde de etkili oldu.

KARAMAN

Karaman'da yüksek kesimlerde başlayan kar yağışı nedeniyle, Sertavul Geçidi'ni kullanacak sürücüler tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.Karaman kent merkezinde vatandaşlar, sabah yağmurla uyandı. Yüksek kesimlerde ise kar yağışı başladı. Olası sel baskınlarına karşı Karaman Belediyesinde kriz masası oluşturuldu.

Karaman-Mersin kara yolu üzerindeki Sertavul Geçidi'nde ekipler kar yağışına karşı önlem aldı. Yetkililer, bu geçidi kullanacak sürücüleri kar yağışı nedeniyle tedbirli olmaları konusunda uyardı.

KONYA

Konya'nın Seydişehir ilçesinde yüksek kesimlere mevsimin ilk karı yağdı. Seydişehir-Antalya kara yolunun 20. kilometresinden itibaren etkili olan yağış nedeniyle, yüksek kesimlerde kar kalınlığı 10 santimetreyi buldu.

Kara yolları ekipleri yolda kar temizleme çalışması başlattı. Yetkililer, sürücüleri zincir, takoz ve çekme halatsız yola çıkmamaları ve yolda yavaş seyretmeleri konusunda uyardı.

ULUDAĞ

Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da, kar kalınlığının 50 santimetreye ulaştığı bildirildi.  Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkilileri  31 Ekim Cumartesi günü gece geç saatlerde başlayan ve halen devam eden yağış nedeniyle ''Oteller bölgesi''nde kar kalınlığı, 50 santimetreyi bulduğunu söyledi.

Hava sıcaklığının eksi 3 derece olarak ölçüldüğü Uludağ'da, görüş mesafesi sis yüzünden zaman zaman 150 metreye kadar düşüyor. Uludağ'da, kar yağışının öğleden sonra hafifleyeceği, yarın ise kesileceği bildirildi.

ERCİYES KAYAK MERKEZİ

Erciyes Kayak Merkezi'nde dün gece başlayan ve bugün de devam eden kar yağışı ve sis nedeniyle Kayseri-Erciyes karayolunda görüş mesafesi 10 metreye kadar düştü.

VAN

Van-Bahçesaray karayolundaki 3 bin 200 rakımlı Karapet Geçidi, dün gece etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. Kış, Bahçesaray'dan Van'a giriş yaptı. Van'da 3 günden beridir etkili olan yağmur, yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bırakmasıyla Van-Bahçesaray karayolu üzerinde bulunan 3 bin 200 rakımlı Karapet Geçidi ulaşıma kapandı. Kar kalınlığının yer yer 20 santimetreyi bulduğu yolun kapalı olduğunu bilmeyen bazı araçlar geri dönmek zorunda kaldı.

Ulaşımın Bitlis-Hizan karayolundan yapılmaya başlandığı Bahçesaray'da tek yönlü de olsa kar esareti başlamış oldu. Kar yağışı ve tipinin durmasıyla birlikte Karayolları 11 Bölge Müdürlüğü ekipleri, kar yağışının durmasıyla kapalı bulunan yolda çalışma başlattı.

YOZGAT

Yozgat'ta mevsimin ilk karı yere düşenken, hava sıcaklığı da hissedilir derecede düştü. Yozgat'ta, gece yarısı başlayan kar yağışı kenti beyaza bürüdü. Türkiye'yi etkisi altına alan yağışlı ve soğuk hava, Yozgat'ta da kendini hissettirmeye başladı.

Dün yağan yağmurun ardından gece yarısından sonra başlayan kar yağışı, yüksek kesimleri, ağaçları ve çatıları beyaza bürüdü. Türkiye'nin ilk milli parkı olan Çamlık Parkı'nda güzel bir kar manzarası oluşurken, kar altında kalan güller ise kartpostalları andırdı. Bazı bahçelerde bulunan ve hala toplanmayan meyvelerde kar altında kaldı.
MANİSA

Manisa'nın Spil Dağı etekleri mevsimin ilk kar yağışıyla beyaza büründü. Kar kalınlığının 20 cm.'yi bulduğu bildirildi.
Kar yağışı dün sabahtan itibaren etkili oldu. Bin 600 metre yüksekliğindeki Spil Dağı'nın zirvesi ve Seyir Tepesi mevkiinde kar kalınlığı yer yer 20 cm.'yi buldu. Kentin yüksek tepelerindeki kar yağışı yerleşim yerlerinde havanın aniden soğumasıyla hissedildi. Bazı vatandaşlar soğuğa aldırmadan aileleriyle birlikte Spil eteklerine çıkarak karın keyfini çıkardı.