ÖTV ve otoyol ücretlerine zam yolda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılı içerisinde bazı ürünlerde ÖTV oranlarında artışa gideceklerini ve otoyol geçiş ücretlerine zam yapacaklarını açıkladı.

Şimşek, şartlar gerektirdiği zaman gerek vergilerde, gerek harcamalarda düzenleme yapılabileceğini ifade ederek, "Arka plandaki varsayımlarda, bazı ÖTV'lerde düzenleme öngörüyoruz. Ama kalkıp bugünden 'tütün ürünlerine veya şuna buna şu kadar artış yapacağız' dersek piyasa açısından olumsuz bir açıklama olur. Biz onu zamanı geldiğinde paylaşırız" dedi.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şimşek "Bütün ekonomiler canlı organizmalardır. Şartlar gerektirirse biz bazı tedbirler de ortaya koyarız. Şu anda öngörülmeyen yeni gelişmeler olursa hiçbir zaman bunu 'yapmayız' demem. Bu dönemde her zamankinden çok daha büyük bir belirsizlikle karşı karşıyayız. Şartlar gerektirdiği zaman gerek vergilerde, gerek harcamalarda düzenleme yapılır. Arka plandaki varsayımlarda, doğru, bazı ÖTV'lerde düzenleme öngörüyoruz. Ama kalkıp bugünden 'tütün ürünlerine veya şuna buna şu kadar artış yapacağız' dersek piyasa açısından olumsuz bir açıklama olur. Biz onu zamanı geldiğinde paylaşırız. Eğer büyüme öngörümüz gerçekleşirse, gelirlerdeki artış oranı iddialı görünmekle birlikte gerçekleşebilir" ifadesinde bulundu.

ÖTV artışlarının KDV üzerine etkisi bulunduğunu belirten Şimşek, ÖTV artışlarından dolayı KDV'de öngörülen gelir artışının 979 milyon lira olduğunu vurguladı. Şimşek, bu sene yapılan vergi düzenlemelerine ek olarak enflasyon oranında bir takım güncellemelerin söz konusu olduğunu, arka planda bu varsayımın yapıldığını söyledi.

Otoyolların özelleştirilmesi konusunda da değerlendirme yapan Şimşek, Meclis'te bir yasa çıkmadan buna ilişkin bir özelleştirme adımı atmalarının söz konusu olamayacağını açıkladı. Şimşek, bunun düşünüldüğünü ancak yasal altyapısı olmayan bir konuda iddialı bir açıklama yapamayacağını ifade etti.

2009 yılının bir çok ülkede çalışanların aleyhine olan bir yıl olduğuna işaret eden Şimşek, Türkiye'nin 2009 yılında ciddi bir daralma yaşadığını ancak memur maaşlarına kümülatif olarak yüzde 8.7, ortalama olarak ise yüzde 14.7 oranında artış yapıldığını anlattı. Şimşek, "2010 yılı için de şu sözü veriyoruz. Memurlar hiçbir şekilde enflasyonun altında zam almayacak. Maaş artışı en az enflasyon oranında olacaktır" diye konuştu.

Şimşek, sağlık hizmetlerinden alınan katılım payının talebi yönetmeye ilişkin bir uygulama olduğunu vurgulayarak, sadece reçete yazılması halinde katılım yapı alındığına dikkat çekti. Şimşek, bunun, Türkiye'nin lehine olan bir uygulama olduğunu kaydetti.