Erdoğan ile Akdağ arasında aşı polemiği

Başbakan Erdoğan'ın yapmış olduğu aşı olmayı düşünmüyorum açıklamasının ardından, Sağlık Bakanı Recep Akdağ katıldığı televizyon programında konuyla ilgili olarak açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün TBMM'de AK Parti grup toplantısında domuz gribi aşısıyla ilgili açıklamaları konusunda, ''Bakanımla ayrı düşünüyoruz' dediği noktada aslında bir ayrılık yok. Çünkü biz de aynı şeyleri söylüyoruz'' dedi.

Akdağ, Türkiye'de domuz gribi salgınında gelişmelerin bilimsel kurulun öngördüğü şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Salgının ocak ve şubat aylarında pik yapmasının beklendiğini ancak korunma tedbirlerinin iyi alınması, aşılama yapılması halinde bu aylardaki pik seviyelerinin düşük olabileceğine işaret eden Akdağ, ''Aşılamada geç kalındığı'' iddialarının da doğru olmadığını vurguladı.

Türkiye'de de dünyadaki gelişmiş ülkelerin aldığı tedbirlerin uygulandığını kaydeden Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün AK Parti grubunda domuz gribi aşısıyla ilgili açıklamaları konusundaki soruyu da yanıtladı.

Başbakan Erdoğan'ın konuşması bütün olarak değerlendirildiğinde, ''sorumlu bir hükümetin, sorumlu bir başbakanın yapması gereken işin yapıldığını'' açıkça ifade ettiğini kaydeden Akdağ, ''Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını korumak için bu aşıları alıyor, temin ediyor, buna para ayırıyor ve aşıların yapılması için hazırlıklarını yapıyor, yürütüyor'' dedi.

Erdoğan ile bu konuşmasının ardından görüştüğünü belirten Akdağ, ''Daha önce böyle bir şeyi bilmiyor muydunuz, beklemiyor muydunuz'' sorusu üzerine, ''Grup konuşmasında bu konuya temas edeceğini bilmiyordum elbette'' diye konuştu.

AŞIYI TARTIŞMAK YERSİZ

Dikkatlerin vatandaşın kendisini korumasına yöneltilmesi gereğine işaret eden Akdağ, aşı tartışmasına gerek olmadığını, bütün bilimsel otoritelerin bu aşının yapılması gerektiğine dikkati çektiğini hatırlattı.

Bugün yaptırdığı aşıdan sonra kendisinde bir yan etki olmadığını bildiren Akdağ, bu aşıların dünyanın en seçkin bilimsel otoritelerinden ruhsat aldığını ama her ilaç ve aşıda olduğu gibi beklenmeyen yan etkiler ortaya çıkabildiğini söyledi.

Bu aşıların yıllardır yapılan grip aşılarından daha fazla bir risk taşımadığını ifade eden Akdağ, ''Kullandığınız aspirinden veya bir başka ilaçtan daha büyük bir risk taşımıyor ama her ilacın nadiren de olsa yan etkisi olabilir. Tartışması yapılan faz-4 çalışmaları senelerce süren çalışmalardır. Dolayısıyla aşılarda, hele böyle epidemilerde buna vakit olmaz ama o vakit sahada beklenmeyen yan etkiye yol açıp açmadığını izlemek lazım. Biz de bunu yapıyoruz, yapacağız'' şeklinde konuştu.