Ünlü travesti cezaevi anılarını anlattı

'Ergenekon sanıklarıyla tanıştım'

Ünlü travesti cezaevi anılarını anlattı
Bursa'da fuhuş çetesi kurduğu iddiasıyla hakkında 3 bin yıla kadar hapsi istendiği davadan, 27 ay sonra tahliye edilen Gökkuşağı Derneği Başkanı travesti Öykü Özen, cezaevi anılarını İHA'ya anlattı. İmralı'da hükümlü teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yanına gitmek için Adalet Bakanlığı'na müracaat ettiğini söyleyen Öykü Özen Bakırköy Cezaevi'nde Ergenekon sanıklarıyla birlikte kaldığını ifade ederek, "Normalde olsa cezaevine girdiğim için utanırdım. Ama tüm paşalar, profesörler cezaevine girdi. Bu dönemde cezaevine girmek prestij meselesi" dedi.

Bursa'da fuhuş çetesi kurduğu iddiasıyla 3 bin yıla kadar hapsi istendiği davadan tahliye edilen Gökkuşağı Derneği Başkanı Öykü Özen (38) cezaevi anılarını anlattı.
Tutuklandıktan sonra kadın mı? erkek mi? koğuşunda kalacağı tartışmaları Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi'nde son bulan Özen, cezaevinde, Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenoğlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Prof. Dr. Ayşe Yüksel ve ünlü sanatçı Deniz Seki ile birlikte kaldığını hatırlatarak, ""Bu insanlarla tanıştım. Zaten dışarıda olsam sanırım bu kez de beni Ergenekon'dan alırlardı" diye konuştu.

"TERÖRİST BAŞI ÖCALAN'IN KALDIĞI İMRALI'YA GİTMEK İÇİN BAKANLIĞA BAŞVURDUM"

Türkiye'nin en büyük suçlusu olan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yanında gitmek için Adalet Bakanlığı'na müracaatta bulunduğunu anlatan Öykü Özen, "Fakat bakanlıktan sanırım ben kadın olduğum için bir cevap gelmedi. Benim oraya gitmem doğru değildi ama hakkımda 3 bin yıla kadar hapis, 89 milyon TL para cezası istenince yerimin orası olacağını düşündüm" dedi.

"CEZAEVİNDE OLMAK PRESTİJ MESELESİ"

Cezaevinde olmanın prestij meselesi haline geldiğini kaydeden Öykü Özen, "Bugün, doktorundan rektörüne, sanatçısından paşasına kadar herkes cezaevinde. Artık cezaevine girmek o kadar doğal ki, sanki lisans üstü yapmak gibi bir şey. Cezaevine girmeyeni adeta erkekten saymıyorlar. Gerçi eskiden olsa cezaevine girmek ayıplanırdı. Şimdi ise bunu kafama takmıyorum. Çünkü ben yanlış bir şey yapmadım. Hem artık dışarıda olmak daha da zor. Cezaevinde daha çok boş zamanım oldu. Üniversiteyi kazandım. 10 ayrı kursa katılıp sertifikalarımı aldım. Kollarım meslek bilezikleriyle doldu. Düğünümde bile bu kadar fazla bilezik takılmamıştı. Ben içerideyken de özgür olduğum zamanlardaki gibiydim. Haksızlıkların her zaman karşısında durdum. Kaldığım koğuşun ağalığını yapıyordum. Bu davadan beraat edeceğime de inanıyorum" diye konuştu.

"KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA ÇAPKIN ÇIKTI"

Cezaevinde kadınlarla 24 saat boyunca aynı koğuşu paylaştığını ifade eden Öykü, bayanlar hakkında şaşırtıcı tespitlerde bulunduğunu dile getirdi. Bunun çok farklı bir duygu olduğunu belirten Özen, "Erkeklikten kadınlığa geçiş yapan biri olarak kadınları kafamdan daha farklı bir yerde görüyordum. Ama kadınların erkeklerden daha çapkın olduklarını gördüm. Ve cezaevinde bu kadar fazla lezbiyen olduğunu görünce çok şaşırdım. Bu kadarını tahmin etmemiştim. Hepsiyle can ciğer arkadaş olduk. Hepsi tahliye olduktan sonra derneğimize üye olacaklar. Yani içeride de verimli olarak çalışmaya mücadelemi sürdürmeye devam ettim" diye konuştu.

"ANNE OLMAK İSTİYORUM"

Tutuklanıp cezaevine giderken tarih yazdığını söylediğini hatırlatan Öykü Özen konuşmasını şöyle devam ettirdi.
"Tarih yazmaya da devam ediyorum. Meyve veren ağaç elbette taşlanır. Yaptığım şey basit bir şey değil. Ben Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre resmen kadınım. Cinsiyet değiştirmem Yalova Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararıyla oldu. Ege Üniversitesi'nde geçirdiğim ameliyatla kadın oldum. Pembe kimliğimi aldım. Osmangazi Belediyesi tarafından da eşimle nikah kıyarak evlendim. Eşimle beraber ve çok mutluyum. Bir de çocuk istiyorum. Kiralık anne yada evlat edinmek istiyorum. Zaten doğurmak değil yetiştirmek önemlidir".

ÖYKÜNÜN ÖYKÜSÜ KİTAP OLUYOR

İş-Kur'a müracaat edeceğini söyleyen Özen, "Bir işkadını olmak istiyorum. Çalışmayı düşünüyorum. Benim ideallerim var. Benim kimliğimde gerçekten zor durumda olan insanlara bir şeyler yapmam gerek. Bu sıkıntıyı yaşayan, açılamayıp içine kapanık olan gençlere, kötü yola düşen insanlara faydalı şeyler yapmak istiyorum. Bizim gibi insanlar İş-Kur'a müracaat ediyor, ama iş bulamıyor. İnsanlar fuhuş yapmaya mecbur kalıyor. Onları toplum, devlet dışlıyor. Bu insanlar ne yapsın ki? Bu insanlara iş imkanı sağlanmalı. Ben bu yolda yürüyen biri olarak bu insanların kazanılması gerektiğini düşünüyorum. Bun insanlar desteklenmeli fuhuştan uzaklaştırılmalıdır. Ben de bu sıkıntıları yaşadım. Onların sıkıntılarını biliyor, yaşıyorum. Hayatımı bir kitap haline getirmeye başladım. Dönüşümüm ve bu kimliğimle alakalı her şeyi kaleme alıyorum. 'Öykü'nün Dönüşümü' kitap oluyor. Cezaevindeyken kazandığım üniversitemi bitirip hayatın içinde var olmayı düşünüyorum" dedi.
Cezaevinde çektirdiği fotoğraflarını gösteren Özen, Hüseyin Üzmez'in cinsel istismarına maruz kaldığı iddia edilen 14 yaşındaki B.Ç.'nin aynı davada sanık olarak yargılanıp beraat eden annesi L.Ç. ile tanışıp birlikte fotoğraf çektirdiklerini de sözlerine ekledi.