'Türkiye yoruldu'

Baykal: Kafes eylem planı inandırıcı değil. Türkiye iddianamelerin peşinde koşa koşa yorgun düştü. Bir garabet var, bir iddianameyi bari sonuçlandırın.

'Türkiye yoruldu'
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturması kapsamında gündeme getirilen “Kafes” eylem planının inandırıcı olmadığını söyledi. Baykal, “Türkiye iddianamelerin peşinde koşa koşa yorgun düştü. Bir garabet var, bir iddianameyi bari sonuçlandırın” dedi. Genel merkezde gazetecilerle bayramlaşan Baykal, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

AYNI CAMİDE EL SIKIŞIRDIK: (‘Başbakan ve Baykal bayramda el sıkışsalardı iyi olurdu’ yorumları için) Başbakan İstanbul’da, ben Ankara’dayım. Aynı yerlerde bulunduğumuzda, milli bayramlarda Anıtkabir’deki karşılaşmalarda el sıkışıyoruz. Aynı camiye gitsek bu bayramda da el sıkışırdık.

TÜRKİYE YORULDU: Türkiye’de aylardır iddianameler konuşuluyor. Bunda bir garabet yok mu? Artık bir de hüküm konuşulsun. Türkiye iddianameler peşinde koşa koşa yorgun düştü. Allah aşkına birisi çıksın da net bir şekilde iddianameyi ortaya koysun görelim.

BİRİSİNİ SONUÇLANDIRIN: Bütün bunları “demokrasi” diyerek yapıyorlar. İddianamelerle demokrasi mücadelesi mi olur? Mücadele hukukla olur. Türkiye’ye saygı gösterin, artık birisini sonuçlandırın. İddianamelerle insanlar ve medyada kompleks yaratıyorlar.

İDDİALAR İŞPORTAYA DÜŞTÜ: İddialar işportaya düşmüşken bir tanesi bile sonuçlanmamışken, yenileri geliyor. Kimse çıkıp da “bir tanesini sonuçlandırın, bunu ortaya koymazsanız hiçbir iddianızı artık ciddiye almıyoruz” diyemiyor.

MAĞDURİYETİ KENDİSİ YARATIYOR: Başbakan Danıştay’ın katsayı kararına “ideolojik” dedi. Bu konunun tümü ideolojik. Başbakan konuyu siyasi, ideolojik olarak ele alıyor, bütün ülkede ideolojik kamplaşma haline dönüştürdü. Başbakan “mağduriyetlere karşı mücadele ederiz” demiş. Mağduriyeti yaratan bizzat başbakanın kendisidir.

9 EYLÜL HOCALARINI KUTLUYORUM: Cumhurbaşkanı demokrasi adı altında en az oy alanı rektör atıyor. Dekanlar aynı şekilde atanıyor. Türkiye’de bu tablo karşısında sinmiş teslim olmuş bir manzara var diye üzülüyorduk. Ama 9 Eylül Üniversitesi Diş Hekimliği öğretim üyelerinin ortaya koyduğu direnç bu bakımdan büyük önem taşıyor. Bayramın kutlanması gereken insanları bu atamaya direnen öğretim üyeleridir.

ERGENEKON-DİNLEME BAĞLANTISI: Ergenekon hukuki değil siyasi bir davadır. Ergenekon’la telefon dinlemeleri arasında bir ilişki var mı yok mu? 70 bin kişi dinlendi, 70 bini de suçlu mu çıktı? Kaç kişiye “dinledik ama suç bulamadık” diye belge verildi? Demokrasi mücadelesi veriliyormuş. Rektör, dekan atanırken, kamu çalışanları eylem yaparken, telefonlar dinlenirken demokrasi nerede?

Baykal, ”Bayram nedeniyle onlarca kişiyle tokalaşacaksınız, domuz gribinden korkmuyor musunuz?” sorusuna, “Bu sorunun siyasetçilere sorulmasını
uygun bulmuyorum, sağlıkçılara sorulmalı. Sağlık Bakanı herkesi ikna etmeye çalışıyor, ama önce başbakanın ikna edilmeye ihtiyacı var. Başbakan bu konuya da ideolojik yaklaşıyor” karşılığını verdi.