Mina'da şeytan taşlama 'izdihamsız' devam ediyor

Bu yıl tamamlanan 4 katlı şeytan taşlama alanı, binlerce hacı adayına aynı anda imkân sunuyor.

Mina'da şeytan taşlama 'izdihamsız' devam ediyor
Kutsal topraklardaki hacılar, hac görevlerini yerine getirmeye devam ediyor. Hacılar, bayramın ikinci gününde de şeytan taşladı. Hacılar, son olarak bayramın üçüncü günü de şeytan taşlayacak. Bu yıl tamamlanan 4 katlı şeytan taşlama alanı, binlerce hacı adayına aynı anda şeytan taşlama imkânı sunuyor. Şeytan taşlamada geçtiğimiz yıllarda yaşanan izdiham ve kargaşa, bu yıl yaşanmadı.

Mina'da hacılar bayramın ikinci günü de şeytan taşladı. Bayramın ilk günü 'büyük şeytanı' temsil eden cemreyi taşlayan hacılar, bayramın ikinci günü öğle namazından sonra Cemarat'a giderek sırayla 'küçük, orta ve büyük' şeytanları sembolize eden cemreleri taşladılar.

SAATTE 300 BİN HACI ŞEYTAN TAŞLAYABİLİYOR

Mina'daki şeytan taşlama alanında geçen yıllarda yaşanan izdiham ve arbede bu yıl yaşanmadı. Suudi hükümeti tarafından yaptırılan ve bu yıl tamamlanan 4 katlı otoparka benzeyen yapı, hacıların 'izdihamsız' şeytan taşlamasına olanak sağladı.

Şeytan taşlama katları bu yıl saatte 300 bin hacının taşlama görevini yapmasına olanak sağlıyor.

Şeytan taşlama katlarının bu yılki taşıma kapasitesi oldukça fazla. Zemin katta saatte 100 bin, birinci katta 80 bin, ikinci ve üçüncü katlarda ise 120 bin hacı şeytan taşlayabiliyor. Böylelikle tüm katların toplam taşıma kapasitesiyle saatte 300 bin hacı şeytan taşlama görevini yerine getirebiliyor.

Katlardaki yürüyen merdivenler yaşlı hacılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Yaşlı hacılar için tasarlanmış elektrikli araçlar da her an hazır bulunduruluyor. Sıkışıklık olması durumunda ise özel çıkışlar bulunuyor.

TÜRK HACILAR MEMNUN

Bu arada, şeytan taşlamaya gelen Türk hacılar, rahat bir hac dönemi geçirdiklerini söylediler. Türk hacılardan Mersin'den kutsal topraklara gelen Sebahattin Öztürk, "Beytullah'ta tavafımızı yaptık. Arafat'a çıktık ve şeytan taşlamaya geldik. İzdiham yaşanmadı. Sadece yol yorgunluğu var. Burada çekilmeyecek bir sıkıntı yok." dedi.

Eşi Türkan Öztürk ise, "Şeytan taşlamada kalabalık olacağından korkuyordum. Hiçbir sıkıntı yaşamadık." ifadelerini kullandı.

İstanbul'dan gelen Selçuk Çakır ise, herkesin genç yaşta hacca gelmesini tavsiye ederek, şeytan taşlamada hiçbir izdiham yaşanamadığını kaydetti.

Eşi Ayten Çakır ise, "Genç yaşta geldiğim için çok mutluyum. Herkesin genç yaşta gelmesini tavsiye ederim." dedi.

Âmâ Mevlüt Işık ise, "Haccımızı Allah kabul etsin. Arafat'tan gelip tertemiz oldum. Hiç zorluk çekmedim. Allah'ın sayesinde geldim. Yalnızım, arkadaşlar yardım ediyor." diye konuştu..