'Yanlış olan gayri resmi dinleme'

Usulsüz dinlemelerle ilgili olarak gündeme gelen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nı (TİB) savunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz,'Türkiye'de yanlış olan şey, gayri resmi, yasal olmayan dinlemedir. Yasal bir kurum, kesinlikle gayri yasal bir yolu takip etmez' dedi.

'Yanlış olan gayri resmi dinleme'
Kapusuz, AK Parti Genel Merkezi'ndeki bayramlaşma töreninde gelen heyetleri beklerken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin yargıda usulsüz dinleme iddialarına ilişkin sorularını yanıtlayan Kapusuz, "Türkiye'de yanlış olan şey gayriresmi, yasal olmayan dinlemedir. Yasal bir kurum, kesinlikle gayriyasal bir yolu takip etmez. Yani Türkiye İletişim Başkanlığı'nın (TİB) yasal olmayan bir dinleme yapması asla ve kata mümkün değildir ama bugünün teknolojik imkanı maalesef ama maalesef fertler olarak, bazı şirketler olarak illegal yollara, bu ulaşılan cihazlar marifetiyle dinlemesi mümkün olabilir" dedi. Yasal dinlemeyle illegal dinlemenin ayrı tutulması gerektiğine işaret eden Kapusuz, burada da medyaya ciddi bir görev düştüğünü söyledi.

Kapusuz, "Onun için insanların kafaları da karışıyor. Tabii haklı olarak Başbakan'ımızın dinlenildiği bir yerdeki arama da çıkıyor ortaya. Ses kayıtları çıkıca nasıl dinlenildiği konuşuluyor ve illegal bir yöntemle dinlenildiği ortaya çıkıyor. Öyle olunca, 'Dinleniliyorum' demek, 'TİB tarafından dinleniliyorum' anlamına gelmiyor ama bunu farklı zeminlere taşıyorlar" dedi.

Dinleme konusunu TBMM'de enine boyuna tartıştıklarını anlatan Kapusuz, "Bir dinleme, öncelikli olarak yargı kararıyla olur. Eğer öncelikli bir durumsa yargı kararı gelene kadar yazılı emirle olur. Onun dışında TİB tarafından başka bir şekilde dinlenilmesi söz konusu değil'' diye konuştu.

Kapusuz, bir gazetecinin, "TİB'e ikinci bir baskın olacağına ilişkin söylentiler var" sözleri üzerine, ''Doğrusu kurum ve kuruluşların yaptıkları tüm eylem ve işlemlerde oldukça dikkatli olmaları lazım. Yapılan işin, birincisi hukuki olması lazım, ikincisi de kamu yararını ve kamu güvenliğini tehdit etmemesi lazım. Kurumlar arasında bu anlamda yanlışlar yapılırsa bunlar telafisi zor sıkıntılar meydana getirir. Onun için herkesin dikkatli olması lazım'' diye konuştu.

Kapusuz, bir gazetecinin, "Danıştay'ın katsayı konusundaki kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise, ''Tartışılacak bir konu. Bir önceki yargı kararıyla bugünkü karar arasında çok ciddi fark var'' yanıtını verdi.