ABD'nin kiralık katilleri hangi ülkede?

Irak'ta keyfi bir şekilde sivilleri katleden Black Water güvenlik şirketi, ismini değiştirdikten sonra Pakistan'a yerleşti.

ABD'nin kiralık katilleri hangi ülkede?
Irak'ta keyfi birçok cinayet işlediği sebebiyle Washington yönetiminin Irak hükümetinin baskısıyla kontratını yenilemediği, yeni adı Xe olan Black Water'ın, Afganistan ve Pakistan'da CIA için bilgi toplama, suikast düzenleme gibi görevler yapacağı belirtilirken, Pakistanlılar, Devlet Başkanı Zerdari'ye ABD'ye boyun eğdiği için tepkili.

Irak'ta keyfi bir şekilde sivilleri öldüren dünyanın ve Amerika'nın en büyük özel güvenlik şirketi Black Water, şimdi de Pakistan ve Afganistan'da operasyonlar yürütüyor. Irak'ta keyfi bir şekilde sivilleri katlettiği gerekçesiyle Pentagon tarafından kontratı fesh edilen Black Water şirketi, adını Xe olarak değiştirdikten sonra Pentagon'un onayıyla Pakistan ve Afganistan'da gizli operasyonlar, bilgi toplama, suikast düzenleme işlerini yürüttüğü bildirildi.

PAKİSTAN POLİSİ BİLE DOKUNAMIYOR

Pakistan'ın Afganistan sınırındaki Peşaver kentine yerleşen Black Water'ın, Washington yönetiminin izniyle Pakistan'da milyon dolarlık projelere imza atan Creative Associates International'ın güvenliğinden sorumlu olduğu belirtilirken, görev yaptıkları Pakistan kentlerinde halka korku saldığı bildiriliyor. Pakistan askeri ve polisini görev alanlarına almayan Black Water, şüpheli gördükleri birçok kişiyi sorguladığı da bildiriliyor.

ZERDARİ YÖNETİMDEN UZAKLAŞTIRILABİLİR


Black Water'ın Pakistan'a yerleşmesiyle ilgili olarak yerel basında çıkan haberlerden sonra ülkede istikrarı bir türlü sağlayamayan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari'nin büyük tepki çektiği belirtiliyor. Londra'da Vakit'e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Pakistanlı bir siyaset uzmanı, Asıf Ali Zerdari'nin ABD'nin her türlü talebini yerine getirerek büyük bir tepki topladığını ve Zerdari'nin yakında yönetimden uzaklaştırılabileceğini söyledi. Zerdari'nin ABD'nin yöneticisi gibi davrandığını ve bu yüzden bürokrasideki Amerikan karşıtı unsurlardan büyük tepki topladığını kaydeden Pakistanlı uzman, Black Water şirketinin Pakistan'da konuşlanmış olmasının ülkeyi Irak'tan beter yapabileceğinden endişe ettiğini kaydetti.

ŞİRKETİN SAHİBİ: HAÇLILARIN TEMSİLCİSİYİM

Irak'ın işgalinden sonra Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın milyon dolarlar ödediği Black Water şirketi, Amerika ve Amerika dışında kiraladığı binlerce askeri Irak'a göndermişti. Eylül 2007'de keyfi bir şekilde 17 sivili öldüren Black Water şirketi, Irak hükümeti tarafından cinayetten sorumlu tutulmuştu. Keyfi öldürmelerle ilgili olarak Amerika'da kurulan mahkemeye ifade veren şirketin iki çalışanı; şirket sahibi Eric Prince'ın kendisini Haçlıların temsilcisi gördüğünü ve Müslümanların öldürülmesi emrini verdiğini itiraf etmişti.

PKK'YA SİLAH SAĞLADIĞI İDDİALARI

Terör örgütü PKK'ya silah sattığı da iddia edilen Black Water, Irak'ta işlediği cinayetlerden sonra Irak hükümetinin tepkisi nedeniyle Washington yönetimi tarafından kontratı bir daha uzatılmadı. Şirket, Irak'taki imajından sonra adını bu yılın şubat ayında Xe Worldwide olarak değiştirdi.