Memurların uyarı grevi başladı

Devlet ile toplu sözleşme masasına oturamayan memurların Kamu-Sen ve KESK'in çağrısıyla başladıkları 1 günlük uyarı grevi başladı.

Memurların uyarı grevi başladı
Kamu-Sen ve KESK'in çağrısıyla 5 konfederasyona bağlı çalışan yaklaşık 2.5 milyon memurun bir günlük 'uyarı grevi' ile ilgili ilk eylem, gece yarısı bir grup sendikacı tarafından Sakarya'nın Arifiye İstasyonunda uygulamaya konuldu. İstanbul'dan Ankara'ya giden ve içlerinde yaklaşık 800 yolcu bulunan iki treni Arifiye İsbtasyonun'nda durduran sendikacılar ile demiryolu görevlileri ve güvenlik güçleri arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

Yurt genelinde memurun bir günlük uyarı eylemi, saat 00.10'da Sakarya'nın Arifiye Tren İstasyonu'nda uygulamaya konuldu. Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Cihat Koray'la birlikte yaklaşık 30 sendikacı, gece yarısına doğru Arifiye İstasyonu'na gelerek beklemeye başladı. İstanbul Haydarpaşa'dan hareket eden Anadolu Ekspresi, saat 00.10'dan Arifiye İstasyonu'nda yolcularını aldıktan sonra hareket edeceği zaman sendikacıların engellemesiyle karşılaşıldı. Sendikacılar, makinisti hareket etmemesi ve uyarı eylemine uyması konusunda ikna etmeye çalışırken, bu sırada istasyona gelen TCDD Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Kocaman'la aralarında tartışma yaşandı. Hareket etmesi engellenen trende bulunan 400 yolcu da sendikacılara tepki gösterdi. Güvenlik güçleri de istasyona geldi.

İstasyonda tartışmalar yaşanırken yaklaşık 20 dakika sonra yine İstanbul Haydarpaşa'dan kalkan Ankara Ekspresi istasyona geldi. Sendika başkanı Koray, içinde yine yaklaşık 400 yolcu bulunan Ankara Ekspresi'nin makinistini de gitmemesi, eyleme destek vermesi için ikna etmeye çalıştı. Bu sırada sendikacılar, makinis, yolcular, TCDD görevlileri ve güvenlik güçleri arasında tartışma yaşandı. Sakarya Emniyet Müdürlüğü'nden gelen takviye ekipler, istasyon çevresinde önlem aldı.

Tartışmalar yaşanırken istasyona daha sonra gelen Ankara Ekspresi saat 01.05 sıralarında hareket etti. Ancak trende bulunan sendikacıların imdat kolunu çekmesi üzerine tren ancak 40 metre gidebildi. Bunun üzerine trene binen polisler, içerideki sendikacıları çıkartmaya çalışttı ve 5 dakika sonra tren tekrar hareket etti. Yine imdat kolunun çekilmesiyle tren bu kez de 30 metre gittikten sonra durdu. Yolcuların tepki gösterdiği olaylar sırasında polis ve sendikacılar arasında zaman zaman arbede yaşandı. Trenlerin geçişinin engellenmesi üzerine yolcular da sendikacılara tepki gösterdi.

Bu sırada yine İstanbul'dan gelen Güney Ekpresi'nin ise yaşanan gerginlik nedeniyle istasyona 1 kilometre mesafede bekletildiği öğrenildi.