Eksik hesap 5 kez hapse soktu

Uzun yıllar hapis yatan Kemalettin Koca'ya eksik hapis yatırıldığı için tam 5 kez 'pardon' dendi ve yeniden hapse atıldı.

Kemalettin Koca, 12 Eylül darbesinden önce işlediği suçun cezasını 29 yılda 5 defa hapse girmesine rağmen bitiremedi. Her defasında eksik hesaplamanın kurbanı olan vatandaş, 14 Mayıs 2009'da yeniden hapse atıldı. Koca'nın yaşadıkları, yargı sistemini yeniden tartışmaya açarken, Neriman Koca, Adalet Bakanlığı'ndan adalet istiyor: "Eşim cezasını çekmedi mi, artık tahliye olsun."

12 Eylül öncesi olaylarda Ülkücü safta yer alan Kemalettin Koca, 17 yaşında işlediği suçun cezasını taksit taksit çekiyor. 1980 yılından bu yana tam 5 kez aynı suçtan cezaevine giren Koca, her defasında 'Cezanı eksik hesaplamışız.' denilerek tutuklandı. En son 14 Mayıs 2009'da hapishaneye konulan talihsiz adamın yaşadıkları, eşini de çileden çıkardı. "Eşim cezasını çekmedi mi, bu nasıl adalet? Yetmez mi bize bu yapılanlar?" diyerek gözyaşı döken Neriman Koca, bir okulda temizlikçilik yaparak üç çocuğuna bakmaya çalışıyor.

Kemalettin Koca, Ülkücü Gençlik Davası'nda 3 kişiyi öldürmek suçundan ilk kez 1980 askerî darbesinden sonra Mamak Cezaevi'ne girdi. 11 yıl sonra tahliye edildi. "Artık cezamı çektim." deyip hapse girmeden önce nişanlandığı teyzesinin kızı Neriman ile evlendi. Ancak birkaç ay geçmeden "Cezanı eksik yattın." denilip yeniden hapishaneye konuldu. Bu kez 6 ay yatıp çıktı. 1999 yılına kadar iki defa daha yanlış hesabın kurbanı oldu. 1999'da Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne hükümlü kadrosundan girdiği işini, 2000 yılında yeniden hapse konulunca kaybetti. 2,5 yıl Nevşehir Cezaevi'nde kaldı. İki oğlu kendisi hapisteyken doğan Koca, cezaevi şartlarından dolayı bir böbreğini kaybetti. 2004 yılında kızı Emine dünyaya geldi. Çocuklarından sadece onun doğumunda eşinin yanında olabildi. İnşaatlarda kalıpçı olarak çalışmaya başlamıştı. Eşi Neriman, 17 ve 13 yaşlarında olan iki oğlu ve 5 yaşındaki kızıyla kendisine yeni bir hayat kuran Kemalettin Koca, 14 Mayıs 2009'da bir yargı darbesi daha yedi. "Cezanı tam çekmemişsin." denilerek yeniden gözaltına alındı. Koca, 6 aydır Adana Kürkçüler Cezaevi'nde yatıyor.

Eşinin en son 6 yıl önce cezaevinden çıktığını anlatan Neriman Koca, yaşadıklarına isyan ediyor: "Ben ve çocuklarım 18 yıldır ne yaşadığımızı bilmiyoruz. Yanlış hesaplar yüzünden hayatımız altüst oldu. Artık bu çile sona ersin, tahliye etsinler eşimi." Temizlikçilik yaparak çocuklarının geçimini sağlamaya çalışan acılı eş, Adalet Bakanlığı'ndan şu sözlerle adalet istiyor: "Eşim her seferinde yanlış hesabın kurbanı oluyor. Cezasını çekmemiş olsa veya yeniden suç işlese diyeceğim ki 'yaptı, çeksin'. Ama işlediği suçun cezasını tekrar tekrar çekmesini insan kaldıramıyor. 3 çocukla ortada kaldım. Kocamın dosyasının bir an önce incelenmesini istiyorum. Bıktım artık."

Kemalettin Koca'nın avukatı Fatih Bölge, davayı gören mahkemenin müvekkiline "Tüm suçlardan dolayı bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" verdiğini söylüyor. Çıkan afla müvekkilinin cezasını çektiğine hatta cezaevinde fazla yattığına dikkat çeken Bölge, yaptıkları itirazın Yargıtay'da görüşüleceğini bildiriyor.