'Hac için her türlü önlem alındı'

Suudi Arabistan Yüksek Hac Komitesi Başkanı ve İçişleri Bakanı Prens Naif bin Abdülaziz, hac günlerinde yaşanacak yoğunlukla ilgili olarak her türlü önlemin alındığını söyledi.

'Hac için her türlü önlem alındı'
Abdülaziz, Mekke'deki Arafat bölgesinde ilk yardım ekiplerinin merkezinde basın toplantısı düzenleyerek, hac çalışmaları hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toplantıya, çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubunun yanı sıra Mekke Bölge Emiri Prens Halit El-Faysal bin Abdülaziz, Maliye Bakanı Dr. İbrahim bin Abdülaziz Al-Assaf ve Kültür ve Enformasyon Bakanı Dr. Abdülaziz bin Muhittin Hoca da katıldı.

Prens Abdülaziz, toplantının başında Suudi Arabistan hükümetinin herhangi bir ayırım yapmadan bütün hacı adaylarının ihtiyaçlarını karşılayacak imkân ve olanakları sağladığını söyledi. Abdülaziz, herhangi bir hacı adayının kötü muameleye maruz kalmasına müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

Prens Abdülaziz, hac için gelen bazı kişilerin haccın gereklerine ters düşecek davranışlarda bulunacağı duyumu aldıklarını ifade ederek, "Bu tür olaylarla karşılaşmayı istemeyiz. Haccın erkânına ters düşecek olayların yapılması caiz değildir." dedi.

Cihan Haber Ajansı muhabirinin, Suudi Arabistan Krallığı hükümetinin bu seneki hac için ne tür sağlık önlemleri aldığını sorması üzerine Abdülaziz, bütün önlemlerin alındığını vurguladı. Abdülaziz, hükümet hacıların sağlığı için gerekli bütün önlemleri almıştır. Bunun için de gerekli ilaç ve malzemeler sağlanmıştır. Diğer bütün kurum ve kuruluşlar bu konuda hazırdır." ifadelerini kullandı.

Hac döneminde çok sayıda güvenlik görevlisinin istihdam edileceğini kaydeden Prens, "Fakat bu Suudi Arabistan'ın diğer bölgelerini (Yemen sınırı) ihmal edileceği, zayıf kalacağı anlamını taşımaz. Güvenlik görevlilerimiz bütün bölgelerde yeteri kadar mevcuttur." şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan'a kaçak girişlerin hac döneminde arttığına işaret eden Abdülaziz, "İnşallah mukaddes topraklara hiç kaçak girmeyecektir. Bunun aksi olursa gereken kanuni işlemler yapılacaktır. Bu kaçakların haccın güvenliğini sarsmaya yönelik hareketlerde bulunmaları durumunda güvenlik güçleri gereken müdahaleyi yapacaktır." dedi.

Abdülaziz, bu kaçakların El Kaide ile irtibat halinde olabileceklerinin göz ardı edilmeyeceğini söyledi.

İran'ın hac konusundaki açıklaması ile ilgili soru üzerine de Abdülaziz, "İranlı kardeşlerimizden çelişkili bazı açıklamalar duyduk. Fakat son açıklamalar olumlu oldu. Bazı İranlı yetkililer Suudi Arabistan'a ulaştı." ifadesini kullandı.

Prens Abdülaziz, terörizmle ilgili soru üzerine de, "Suudi Arabistan, terörizmle en çok karşı karşıya kalan ülkelerden biridir. Herkesle işbirliği halindeyiz; ancak Allah'a güveniyoruz." dedi.