Bakan Atalay 'Dersim' görüşünü açıkladı

Bakan Atalay : İl ve ilçe isimlerinin değiştirilmesini onaylamıyorum'isimlerinin değiştirilmesini onaylamıyorum

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Moskova’da başlayan “Birinci Global Yol Güvenliği Bakanlar Konferansı”na katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Tunceli’nin adının “Dersim” olarak değiştirilmesi yönündeki talepleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Atalay şöyle dedi: “Yer ismi değiştirilmesi ilçe ve vilayetlerde Meclis kararıyla, kanunla olur. Ben doğrusu il ismi değiştirilmesini hiç onaylamıyorum. Bazı köy isimleri değiştiriliyor ama yine eski ismi kullanılıyor”

Bakan Atalay, demokratik açılım çerçevesinde Mahmur Kampı üzerinde yoğunlayacaklarını belirterek, buradan gelmesi beklenen kişiler için de bir kabul yerinin yapılmasının söz konusu olduğunu söyledi. Atalay, şöyle dedi: “Bizim Kuzey Irak’a dönük çalışmalarımız sürüyor. Avrupa boyutuyla ilgili bu manada bir planımız yok. Bir geliş beklemiyoruz. Oradaki gerek Mahmur kampı, gerek terör örgütünün çalışmaları konusundaki değerlendirmelerimiz sürüyor. Yakın zamanda üçlü çalışmalar yapacağız. Üçlü mekanizmada Türkiye, Irak ve Amerika tarafı var ama orada öncelikli konumuz Mahmur üzerinde açıkçası. Mahmur üzerinde yoğunlaşacağız”

Bakan Atalay, bu planlamanın ardından Mahmur’dan Türkiye’ye “intikallerin” başlayabileceğini belirterek, “Mahmur biliyorsunuz daha çok ailelerin kaldığı bir yer. Bir yandan da bizim Habur kapısı civarında Mahmur’dan gelenler için belki bir kabul yeri yapılması söz konusu olacak. Kapı üzerinde fazla yük var ve bu yüzden kapıyı fazla yoğun tutmak istemiyoruz” diye konuştu.