'Nükleer santral konusunda kararlılığımız devam ediyor'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral yapımına ilişkin kararlılıklarının aynı şekilde devam ettiğini ve 2010 yılının ilk çeyreğinde mutlaka belli kararlar olmak zorunda olduklarını söyledi.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin Swiss Otel'de düzenlediği ''Gündem 2009'' konulu yemekli toplantısına katılan Bakan Yıldız, toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. TETAŞ'ın iptal ettiği nükleer santral ihalesiyle ilgili olarak yeni bir sürece girildiğini kaydeden Bakan Yıldız, kendilerinin nükleer santral kurulmasıyla ilgili programı iptal etmediklerini, sadece TETAŞ Yönetim Kurulu tarafından yarışma sürecinin iptal edildiğini kaydetti. Nükleer santral kurulumunun Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, "Nükleer santral yapımına ilişkin kararlılığımıza aynı şekilde devam ediyoruz. Gerek ülke olarak, gerek hükümetin acil eylem planında ve hükümet stratejisinde nükleer santral yapımındaki kararlılık eksilmeden devam ediyor. Kanunun verdiği yetkiyi, süreci de dikkate alırsak, kamu iştirakleriyle beraber olabilecek şirketler veya şirketlerin alabilecekleri işlemler de dahil olmak üzere farklı bir sürece giriyoruz. İhaleyle olabilir, ihalesiz de olabilir, yarışma süreci olabilir, yarışma süreci de olmayabilir. Bununla ilgili görüşmelerimiz kendi içimizde devam ediyor. Özellikle devlet politikası haline gelmiş bir konuda, yasama, yürütme ve yargının hep beraberce davranıyor olabilmesi lazım. Buna dikkat etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Nükleer enerji santralinin kurulmasına yönelik olarak Mersin Akkuyu'nun yanı sıra Sinop'un sürece eklenip eklenmeyeceğine ilişkin bir soruya ise Yıldız, "Mersin Akkuyu konusunda şu ana kadar yer ile alakalı bir konuda bir problem yok. Sinop'un da sürece eklenmesiyle alakalı konuda, tabii ki 'evet' diyoruz" cevabını verdi.

Hazine'nin süreçte kamunun ortaklığına sıcak bakmadığının hatırlatılması üzerine Yıldız, böyle bir konunun söz konusu olmadığını, Hazine'nin kendi borçlanması, fiyat uygulaması ve model açısından da uygulanabilecek bütün modellerde katı ve kuralcı olmadığını söyledi.

Yaşanan iptal ile ilgili olarak Rusya ile yeniden görüşeceklerini ifade eden Yıldız, bu konuda diğer ülkelerle de görüşebileceklerini kaydederek, "Biz Rusya ile görüşmelerimizi kapatmış değiliz. Bu bir süreç, onların bize verebilecekleri teklifler olabilir, başka ülkelerin verebilecekleri teklif olabilir. Biz şu ana kadar nükleer santral yapımıyla alakalı bütün kültür, bilgi birikimimizi bu sürecin kısaltılması adına kullanacağız. Bu yüzden Rusya ile yapacağımız görüşmelerde bunun tamamen kapıları kapatan bir süreç olmadığı kanaatindeyiz. Süreç devam ettiği için bugüne kadar başka ülkelerle görüşmedik ama iptalden sonra başka ülkelerle de görüşüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'yle de yaptığımız görüşmelerde zaman zaman nükleer enerji konusuna değindik" diye konuştu.

Bakan Yıldız, bir soru üzerine, "Bu süreç 40 yıllık bir süreç. 2010 yılının ilk çeyreğinde mutlaka belli kararlar almak ve belli bir mesafe kaydetmek zorundayız" ifadelerini kullandı.
Bir basın mensubunun sivil toplum örgütlerinin yeni yapılacak bir yöntemi de mahkeme sürecine taşıyabileceğini ifade etmesi üzerine Bakan Yıldız, herhangi bir sivil toplum örgütünün düşüncesinin nükleer santrale ilişkin kararlılığını etkilemeyeceğini sözlerine ekledi.