Kosovalı Türkler'in yerel seçim başarısı

Kosovalı Türklerin tek siyasi partisi olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), Kosova'da bağımsızlık sonrası ilk kez gerçekleşen yerel seçimlerde önemli bir başarı elde ettiğini duyurdu.

2007 yılında yapılan son seçimlere kıyasla seçmenlerin katılım oranında yüzde 30'luk bir artış gözlendi. Türklerin yaşadığı bazı belediyelerin meclislerine ilk defa Türk temsilci üye oldu. Seçimlerde 18 sandalye kazandığını açıklayan KDTP, geçen pazar günü düzenlenen yerel seçimlerde Lipyan Belediyesi hariç aday gösterdiği tüm diğer belediyelerde Türklerin temsilcileri olacağını duyurdu.

Merkez Seçim Komisyonu'nun verilerine göre KDTP, Mamuşa Belediyesi'nde seçmenlerin yaklaşık yüzde 80 oyu ile birinci parti, Prizren'de yüzde 8 oy ortalamasıyla en çok oy alan üçüncü parti oldu. KDTP, Gilan, Mitroviça ve Vıçıtırın belediye meclislerinde parti tarihinde ilk defa birer meclis üyesiyle temsil edilecek. KDTP, Mamuşa Belediyesi'nde birinci parti konumuna gelirken, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kosova'nın ikinci belediyesi olan Prizren'de de üçüncü sırada yer aldı. KDTP ayrıca, başta başkent Priştine olmak üzere Mitroviça, Gilan ve Vıçıtırın'da da birer sandalye alarak başarısını ilan etti. Bu çerçevede Mamuşa Belediye Meclisi'ne 11, Prizren 3, Priştine 1, Gilan 1, Mitroviça 1 ve Vıçıtırın Belediye Meclis'lerine birer üye sokmuş oldu.