Faruk: Keşmir barışında Çin de rol almalı

Keşmirli bağımsızlık yanlısı gruplar ilk kez Çin'in Keşmir sorununun çözümündeki rolü üzerinde bir açıklama yaptı

Keşmir Tüm Partiler Hürriyet Konferansı lideri Mirvaz Ömer Faruk, Çin'in başta Keşmir olmak üzere tüm Güney Asya'daki barış görüşmelerinde rolü olduğunu kaydetti.

Himalayalar bölgesinin Çin kontrolü altında olduğunu hatırlatan Keşmirli lider, "Çin, Keşmir'in Akyay Çin'i de içine alan bir bölümünü kontrolünde tutuyor. Çin'in Keşmir mücadelesinin bir tarafı olduğunu düşünmüyorum ama bölgedeki barış sözkonusu olduğunda bir rolü olduğuna inanıyorum" dedi.

Cuma namazı sonrası binlerce Keşmirli müslümana hitaben bir konuşma yapan Faruk, Hürriyet Konferansı'nın Çin ve ABD tarafından açıklana yeni Keşmir yaklaşımından memnun olduğunu söyledi.

Obama ve Çin devlet başkanı Hu Jintao, ABD başkanının Çin ziyareti sırasında, Hindistan ve Pakistan ilişkilerinin geliştirilmesi için destek sözü verilen bir ortak açıklama yapmıştı.

Keşmirli bağımsızlık yanlısı gruplar bu açıklama ile, 1989 yılında başlayan bağımsızlık mücadelesinden bu yana ilk kez Çin'in Keşmir sorununun çözümündeki rolü ve Himalayalar'daki kontrolünden bahsetmiş oldu.

Keşmir topraklarının yaklaşık yarısı Hindistan işgali altındayken, yaklaşık yüzde 25'lik bölümünü Çin kontrol ediyor.