Aydın'da işten çıkarma

1 Mayıs'ta 88 işçinin işten çıkarıldığı VF Ege Lee Söke Jean Fabrikası'nda bugün de 212 işçinin işine son verildiği öğrenildi.

Söke’de faaliyet gösteren VF Ege Lee Giyim Fabrikası, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle küçülmeye gitme kararını aldığını duyurmuş ve üretim kapasitesi ile birlikte işçi sayısını da azaltılacağı belirtilmişti. Söke-Milas karayolu üzerinde bulunan VF Ege Lee Jean Fabrikası 31 bin metrekare alana kurulu tesislerinde üretim yaparken; ekonomik kriz ile birlikte haftalık 90 bin olan üretim kapasitesini 60 bine düşürmüştü. 2010 yılı için alınan küçülme kararı nedeniyle daha önce1 Mayıs 2009 tarihinde 88 işçi çıkarılmıştı.

Yaklaşık 6 aydır gündemde olan işçi çıkarmaların ilk ayağında İşçi Bayramında yaşanan kötü sürprizin sonrasında şimdide Kurban Bayramı öncesinde 212 işçi işten çıkarıldı. Fabrika yönetiminin işten çıkarılacak işleri belirlemesinin ardından Cuma gününden başlayıp, işten çıkarılan 212 kişiyi tek tek telefon ile arayıp işten çıkarıldıklarını ilettiği öğrenildi. İşten çıkarılan 212 kişin 73’ünin ücretli izine ayırtıldı, 20’sinin işyerinde beyaz yakalı olarak adlandırılan amir konumundaki daha eski işlerden oluştuğu, 100’ünün ise kapsam içi işçilerden oluştuğu ifade edildi.

İşten çıkarmalarla ilgili bir açıklama yapan DİSK Tekstil-İş Sendikası Bölge Temsilcisi Halil Özmen; bir süredir gündemde olan işçi çıkarmaları ile ilgili sendika olarak duruşlarını gösterdiklerini söyledi. Fabrika yönetiminin küçülme kararı sonrasında ellerinden fazla bir şeyin gelmediğini belirten Halil Özmen; “Sendika olarak yaptığımız görüşmelerde elimizden gelen çabayı sarf ederek çıkarılacak işçi sayısının düşük olması için çaba sarf ettik. 2010 yılında bizi nelerin beklediğini bilmiyoruz, haftalık üretimin artması halinde yeniden işçi alınacak olursa şu anda işten çıkarılan arkadaşlarımızın yeniden iş başı yapmaları için söz aldık” dedi.