Ankara Bosna'da devreye girdi

AB'nin yapamadığını yapmaya gerçekleştiren Türkiye, Bosna ve Sırp dışişleri bakanlarını her ay biraraya getireceği öğrenildi.

Türkiye, Sırbistan ile Bosna arasında resmen arabuluculuk başlatıyor Sırp ve Boşnak dışişleri bakanları, her ay aynı masaya oturacak.

Türkiye, AB ve ABD'nin Bosna'da yaşanan kanlı savaşın ardından bir türlü gerçekleştiremediği Sırp-Boşnak arabuluculuk çalışmalarını resmen başlatıyor. Bu kapsamda Türkiye iki ülke dışişleri bakanlarını her ay bir araya getirerek sorunların kendi arabuluculuğunda diplomasi yoluyla çözülmesini sağlayacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye, dünyada bir ilki gerçekleştirerek 10 Ekim'de İstanbul'da bir araya getirdiği Sırp ve Boşnak dışişleri bakanlarını bundan sonra 'resmi arabulucu' olarak her ay aynı masaya oturtacak.

Böylece Türkiye, ne ABD ne de ABD'nin yıllardır başarılı olamadığı arabuluculuk faaliyetini başlatmış olacak. Diplomatik kaynaklar, bu sürecin gerçekleştirilmesinde Türkiye'nin bölgede daha önce oynadığı tarihsel rol ve iki ülke ile de halihazırda yürütülen 'mükemmele yakın' diplomatik ilişkiler olduğunu ifade ediyorlar.

Bunun yanı sıra Türkiye, Bosna'da yönetim değişikliği ve uluslararası kuruluşların ülkeden çekilecek olması nedeniyle oluşacak olası bir boşlukta yeni bir çatışma ortamına girilmemesi için çalışıyor.