İkinci ele can geldi

Hükümet sıfır otomobilde uygulanan ÖTV indirimini sona erdirince ikinci el piyasasına can geldi.

ÖTV indiriminin uygulamadan kalktığı eylül ayından beri sıfır otomobilde fiyatlar yüzde 7-15 oranında artarken, talep de düştü. Buna karşın ikinci elde satışlarda yüzde 20'yi bulan artışlar var. İkinci el otomobil fiyatları da yüzde 5 civarında yükseldi.

ÖTV indiriminin kalkmasıyla ekim ayında sıfır araç satışlarının eylüle göre yüzde 70'ler civarında gerileyerek 80 binlerden 23-24 binlere düşmesi bekleniyor. Ancak ÖTV indirimleri sayesinde yıl sonu hedeflerinde ise artış var. Sıfır araç satışlarında yıl sonu hedefi 420-435 binken, 500 bin adete çıktı, ikinci el satışlarında da 900 bin olarak açıklanan hedefin 1 milyon adedin üzerinde oluşması öngörülüyor. Türkiye'deki istatistiklere göre her satılan yeni bir araca karşın 2 adet ikinci el araç satışı yapılıyor.

Doğuş'un ikinci el otomobilde hizmet veren kuruluşu Doğuş Oto Değerlendirme'nin (DOD) Genel Müdürü İlhami Eksin, kriz nedeniyle otomotiv sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle ikinci el araçlarda yıl içinde istikrarsız bir süreç yaşandığını belirtti. Öncelikle motor hacmi 1.6 lt ve altındaki araçlarda 15 Mart'ta ÖTV'nin yüzde 18'e düşmesinin ardından mevcut sıfır stokların önemli bir kısmının tükendiğini hatırlatan Eksin, bu dönemde talebin ikinci ele yöneldiğini ancak kısa süre içinde sıfır otomobil arzının yeniden artmasıyla talebin gerilediğini belirterek şunları söyledi:

"DOD olarak 2008'in ilk 8 ayında sıfıra göre yüzde 2,8 pazar payı yakalamıştık. 15 Haziran itibarıyla bu oran yüzde 1,8'e düşmüştü. Yani ÖTV desteği ikinci elde satışları sıfıra göre oransal olarak azalttı. Eylülde ise yaklaşık 900 adet ikinci el sattık. ÖTV'nin bittiği ekimde ise satışlarımız yüzde 20'nin üzerinde artarak 1300'lere çıktı." Bazı filocular satışa geçti Eksin, ÖTV indiriminin tamamen kalkmasıyla birlikte sıfır araçlarda firmaların birçok modelde zamlı fiyatları devreye sokmaya başladığını kaydederken, bu gelişmenin hem talep artışı hem de fiyat hareketliliği açısından ikinci ele de yansıdığını anlattı.

ÖTV indirimi sonrası, daha önce gerileyen ikinci el fiyatların talep artışı ile birlikte yaklaşık yüzde 5 arttığını ve stokta duran daha yüksek fiyatlı araçların da satılmaya başlandığını dile getiren Eksin, talepteki hareketlenme ile birlikte araç filosu şirketlerinin de araçlarını pazara çıkarmaya başladıklarını kaydetti. Eksin şöyle konuştu: "Araç kiralama pazarında yaklaşık 110 bin otomobil var. Bunlardan 2009 sonuna kadar yaklaşık 28 bin adedinin ikinci el dönüşü yapılacak.

Leaseplan, Garanti Filo, Hedef gibi birçok kiralamacı yıl sonu bilanço düzeltmesi nedeniyle kiralamadan dönen araçları filo satışına yönlendiriyor. Bu da arzı artıracak. Biz de DOD olarak bu yıl 3500'ü filo olmak üzere 13 bin ikinci el araç satışı hedefliyoruz. Bu rakam 2008'le aynı seviye olacak." Adana ve İstanbul'da şubeleri bulunan "İkincielotomobilim" mağazalarının sahibi Sami Nacaroğlu da ikinci el satışlarda ekim ayından itibaren yüzde 15-20 arası satış artışı gerçekleştiğini dile getirdi. Kasımda da hareketliliğin devamını beklediklerini vurgulayan Nacaroğlu, dövizdeki artışla birlikte 0 km fiyatların bir miktar daha artabileceğini kaydederek, bu durumun ikinci el pazardaki hareketi artıracağını söyledi.

Bağdatlılar Otomotiv İkinci El Direktörü Celal Daldal da ikinci el otoda son iki aydır ortaya çıkan hareketliliğin özellikle düşük kilometreli araçlarda yoğunlaştığını anlattı. Bu hareketin önümüzdeki aylarda da süreceğini anlatan Daldal, öte yandan yıl sonu hedeflerini yakalamak isteyen şirketlerin sıfır araçlarda kampanyaları artıracağını, bu nedenle sıfır araçlarda da bir hareketin yaşanacağını öne sürdü.

Üst modellerde artış fazla Fiat Marka Direktörü Okan Baş da ikinci elde "Otoeksper" markasıyla 9258 adet ikinci el araç sattıklarını, bu yılki hedeflerinin ise 10 bin adet olduğunu belirtti. ÖTV indirimin bitmesiyle bazı modellerde özellikle kompakt ve üst orta sınıflardaki lüks markaların ikinci el araçlarında talep artışı yaşadıklarını dile getiren Baş, bu modellerde fiyat artışının da yaşandığını belirtti.

"Araçların fiyatı modeline göre ortalama yüzde 5, hatta bazı özel modellerde 10'a kadar arttı" diyen Baş, bu yıl birçok firmanın kullanmakta olduğu araçların yenilenmesini ertelediğine dikkat çekerek, bu konuda da şu bilgileri verdi: "Bu yıl kiralamacıların, dönen araçların önemli bir miktarını tekrar bu firmalara ikinci el olarak yeniden kiraladığını tahmin ediyoruz. Önceki yıllardan farklı olan bu uygulama ile ikinci el piyasasına filo çıkışlı daha az araç katılmış oldu. Böylece çoğu rent-a-car firması filodan dönen ikinci el araçlarının daha düşük bir miktarını ikinci el olarak satışa sundu" diye konuştu.

ANA MARKALARDAN İKİNCİ ELE DESTEK

Volkswagen Grubu'nun desteklediği kurumsal ikinci el satışı yapan "DOD", Fiat Grubu'nun "Otoeksper", Honda'nın "H2", Temsa Global'in "m2el" markaları bu dönemde ikinci el satışını destekleyen markalar arasında. Ana markalar servisten yedek parçaya kadar pek çok konuda ikinci el araç satışına destek veriyor. Temsa Global'in yeni kampanyasıyla "m2el"den 1 Ocak 2009'dan bugüne kadar Mitsubishi araç alanlar veya alacaklara servislerde 2 yıl boyunca yedek parçada yüzde 10, işçilikte yüzde 20 indirim hakkı veriliyor.

Otoeksper de yeni kampanya ile satılan her markadan ve 8 yaşına kadar ikinci el araç için alınacak 10 bin TL krediye 6 aya kadar yüzde 0 faiz imkânı sunuyor. Mercedes-Benz Türk AŞ de ikinci el pazarında faaliyete başladı. MB Taşıt Ticaret AŞ adında ayrı bir şirket kuran firma sadece Mercedes değil, her marka ve model taşıtın takas veya yeni araç alım satımını gerçekleştirecek.

İLHAMİ KESKİN BİR AYDA 900 ADET SATTIK

DOD olarak 2008'in ilk 8 ayında sıfıra göre yüzde 2,8 pazar payı yakalamıştık. 15 Haziran itibariyle bu oran yüzde 1,8'e düşmüştü. Yani ÖTV desteği ikinci elde satışları sıfıra göre oransal olarak azalttı. Eylülde ise yaklaşık 900 adet ikinci el sattık.

SAMİ NACAROĞLU KASIM DA HAREKETLİ OLUR

İkinci el satışlarda ekimden itibaren yüzde 15-20 arası artış oldu. Kasımda hareketlilik sürer. Dövizdeki artışla birlikte 0 km araçların fiyatları bir miktar daha yükselir ve bu, ikinci el pazardaki hareketliliği daha da artırır.

OKAN BAŞ FİLO YENİLEME BU YIL AZ

Bu yıl kiralamacıların dönen araçların önemli bir miktarını tekrar bu firmalara ikinci el olarak yeniden kiraladığını tahmin ediyoruz. Önceki yıllardan farklı olan bu uygulama ile ikinci el piyasasına filo çıkışlı daha az araç katılmış oldu.

OTO PAZARLARINDA DA KIPIRDANMA VAR

Kartal Açık Oto Pazarı'nda ikinci el araç satan Fatih Oto Galeri yetkilisi Kamil Çoban, ÖTV indiriminin bitmesi ve mevsimsel trend etkisiyle ekimde pazarda bir hareketlenme meydana geldiğini belirtti. Çoban, "Pazarda işler açıldı. Genelde az kilometrede olan 3-4 yaşındaki araçlar çabuk alıcı buluyor" diye konuştu. Antalya Açık Oto Pazarı'nda ikinci el araç satan Mert Oto Yetkilisi Mete Bilgin de yazın durgun geçtiğini, eylülden itibaren ÖTV indiriminin son ermesi nedeniyle ikinci elde satışların canlandığını belirtti.

Temiz araçların alıcı bulduğunu belirten Bilgin, "Ancak sıfır kilometrede Kasım-Aralık'ta yine kampanya yapılırsa ikinci el olumsuz etkilenir"diye konuştu. İlker Otomotiv Sahibi İlker Özsoy, pazarlarda canlılığın başladığını belirterek, "Ancak bu sefer de bayilerden otomobil bulmakta zorlanıyoruz. Ekim ve kasımda sıfır km satışları azaldığından bayilere takasa gelen araba sayısı da azaldı. Biz de bayilerden iyi durumda ikinci el otomobil bulmakta zorlanıyoruz. Zaten bulursak da kısa zamanda araca alıcı buluyoruz " dedi.