Domuz gribine yönelik bilgiler

Dünyayı korkutan domuz gribi nedir? Bulaşıcı mıdır? Belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır?

Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribinin kış yaklaşırken ikinci dalganın yaklaştığını ifade ederek, tüm ülkeleri gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı. Dünya genelinde domuz gribi virüsünden 5700 kişinin hayatını kaybederken Türkiye'ye gelen ilk parti aşılar Hıfzıssıhha Laboratuvarları'nda incelemeye alındı ve olumlu sonuç verdi. Domuz gribi aşısıyla ilgili tartışmalar  sürerken, Türkiye'de ilk aşılama 02.11.2009'da yapıldı.

DOMUZ GRİBİ NEDİR?


Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır.

BU YENİ H1N1 VİRÜSÜ NEDEN DOMUZ GRİBİ OLARAK ADLANDIRILMAKTADIR?

Bu virüse “ domuz gribi” denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

DOMUZ GRİBİ A/H1N1 VİRÜSÜ BULAŞICI MIDIR?

Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.

DOMUZ GRİBİ A/H1N1 BELİRTİLERİ NELERDİR?

Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar:
Ateş, Öksürük, Boğaz ağrısı, Yaygın vücut ağrısı, Baş ağrısı, Üşüme ve Yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.

DOMUZ GRİBİ A/H1N1 NASIL BULAŞMAKTADIR?

Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.

SULARDAN DOMUZ GRİBİ A/H1N1 VİRÜSÜ BULAŞABİLİR Mİ?

İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.

DOMUZ GRİBİNİ TEDAVİ EDEN İLAÇLAR VAR MIDIR?

Evet. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

HASTALIĞA YAKALANAN KİŞİLER NE KADAR SÜREYLE BULAŞTRICIDIR?

Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

DAHA ÇOK HANGİ YÜZEYLER BULAŞMA KAYNAĞIDIR?

Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.

EV VE EŞYALARIN TEMİZLİĞİNDE NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.
Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

DOMUZ GRİBİNDEN KENDİMİ NASİL KORUYABİLİRİM?


Domuz gribinden korunmak için aşı yaptırılmalıdır. Aşağıdaki önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi koruyabilirsiniz:

Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.
Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.
Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.
Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.
Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.
Hastalıktan korunmak için ellerimi nasıl yıkamalıyım?
Ellerinizi 15-20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanabilirsiniz. Şekillerle el yıkamayı görmek için tıklayınız.

HASTALANIRSAM NE YAPMALIYIM?

Domuz gribi şüpheli bir kişi ile temastan sonraki 7 gün içinde kendinizde yukarıda sıralanan hastalık belirtileri olduğunu hissederseniz hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz herhangi bir teste ya da tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığına karar verecektir.
Eğer hastalandıysanız veya hastalık belirtilerini gösteriyorsanız evde istirahat ediniz ve çevrenizdeki kişilerden de onlara bulaştırmamak için uzak durunuz.

ERİŞKİNLERDE ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN BELİRTİLER NELERDİR?

Zor nefes almak veya nefes darlığı
Bilinç bulanıklığı
Sık ve uzun süreli kusma

ÇOCUKLARDAKİ ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN BELİRTİLER NELERDİR?

Hızlı veya zor nefes alma
Vücutta solgunluk ya da morarma
Beslenememe
Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil
Huzursuzluk
Ateşle beraber döküntü görülmesi

YURT DIŞINA SEYAHAT EDECEKLERE DOMUZ GRİBİ İLE İLGİLİ ÖNERİLER

a) Bilgi Edinin

İlgili kaynaklardan ve Sağlık Bakanlığı Grip Bilgilendirme Sitesinden güncellemeleri takip edin.

b) Seyahat için hazırlanın


Yanınızda cerrahi maske, alkol içeren el antiseptiği, kâğıt mendil bulundurun. Sağlık sigortanızın seyahat edeceğiniz ülkeyi kapsayıp kapsamadığını kontrol edin.

c) Seyahat sırasında


Gittiğiniz ülkenin duyurularını takip edin ve tavsiyelerine uyun.  Domuz gribinin bulaşmasını önleyen hijyen kurallarına uyun.

-Su ve sabun ile sık sık ellerinizi yıkayın. Su ve sabun bulunmaması halinde alkollü el antiseptiği ile ellerinizi temizleyin.

-Öksürme ve hapşırma anında ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatın ve kullandıktan sonra mendili çöpe atın.

-Öksürme ve hapşırma sonrasında ellerinizi sabunla yıkayın veya el temizleyicileri ile temizleyin.

-Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza ellerinizi yıkamadan dokunmaktan kaçının.

-Hastalık belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan (tokalaşmak, öpüşmek vb.) kaçının.

-Kalabalık ortamlardan uzak durun.

d) Seyahat esnasında grip belirtileri ortaya çıkarsa

Öncelikle bir hekime veya sağlık kuruluşuna başvurun.  Sağlık kuruluşu bulmanız ve yakınlarınızı bilgilendirebilmeniz için bulunduğunuz ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri ile irtibata geçiniz.  Grip belirtileri bulunan kişiler hastalığın başlangıcını takip eden yedi gün boyunca veya belirtiler tamamen ortadan kalkmadan  seyahat etmekten kaçınılması, grip virüsünün başkalarına yayılmasını önlemek açısından önemlidir.  Öksürme ve hapşırma anında burnunuzu ve ağzınızı mendille kapatın ve kullandığınız mendilleri çöpe atın.  Öksürme ve hapşırma sonrasında ellerinizi su ve sabunla yıkayın veya el temizleyicileri ile temizleyin. Cerrahi maske kullanın.

e)Seyahat sonrasında

Seyahatinizden sonraki yedi gün içerisinde ateş (38 C derece ve üzeri) ile birlikte aşağıdaki belirtilerden birini görürseniz bir hekime başvurun.
Baş ağrısı
Öksürük
Boğaz ağrısı
Yaygın vücut ağrısı
Üşüme
Titreme
Yorgunluk hissi
Kusma
İshal

Domuz gribine yönelik bilgiler

Domuz gribine yönelik bilgiler

22 TEMMUZ 2009 İTİBARİYLE DOMUZ GRİBİ SALGININDA SON DURUM

Domuz gribine yönelik bilgiler

Domuz gribi ile ilgili videolar

Domuz gribine yönelik bilgiler 'Kendimizi Koruyalım' indirmek için tıklayınız
Domuz gribine yönelik bilgiler'Uzman Doktorlar Koruma' indirmek için tıklayınız
Domuz gribine yönelik bilgiler'Uzman Doktorlar Aşılama' indirmek için tıklayınız
Domuz gribine yönelik bilgiler'Çocuk Eğitim Materyali' indirmek için tıklayınız
Domuz gribine yönelik bilgiler'Uzman Doktorlar Pandemi' indirmek için tıklayınız