Dış ticaret büyük artış gösterdi

Türkiye'nin, geleneksel ihracat pazarı olan Avrupa ülkelerine bağımlılığı son yıllarda giderek azalma gösterdi.

Avrupa ülkelerine ihracat azalırken, Türkiye'nin komşu ülkeleriyle son yıllarda gerçekleştirdiği dış ticaret ikiye katlandı.

Özellikle Irak ile yapılan dış ticaretin büyük bir artış gösterdiğine dikkat çekiliyor.

AB, Türkiye'nin, son yıllarda küresel dış ticaret pazarlarını çeşitlendirme yolunda yeni arayışlara girdiğini vurgulayarak, yeni pazar bulma stratejisinin başarıya ulaştığını belirtti. AB'ye göre, Türkiye'nin dış ticaret pazarlarını çeşitlendirmesi, küresel krizi atlatmasına da yardımcı oluyor.

Avrupa ekonomisindeki daralmanın, yeni pazar arayışlarını zorunlu hale getirdiği belirtilirken, Türkiye'nin komşu ülkeler başta olmak üzere, bölgesel-çevresel pazarlar ve yeni ürünlerle dış ticaret yapma gayretinin, dış ticaret hacmini de arttırdığına dikkat çekildi.

AB'den Türkiye'ye yönelik yatırımlardaki artış trendinin aynen devam ettiği, daha önce Türkiye'nin yüzde 50'sini oluşturan ihracat kompozisyonunun ise yüzde 50'nin altına inmekte olduğu vurgulanıyor.

Kriz döneminde Avrupa'dan gelen talebin azaltmasının, Türkiye'nin, Asya, Latin Amerika ve Afrika gibi yeni pazarlara yönelmesine katkıda bulunduğu ifade edildi.