KOSGEB'den yeni kredi müjdesi

GAP bölgesi makine teçhizat kredi faiz desteği ile acil destek kredisi'ne başvurular 23 Kasım'da başlıyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOSGEB'in GAP bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik hazırladığı "GAP Bölgesi Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programı" ile sel felaketi başta olmak üzere ülkemizde yaşanan doğal afetler nedeniyle iş yerleri zarar gören, faaliyetleri aksayan KOBİ'lere yönelik hazırladığı 'Acil Destek Kredisi' programlarına ilişkin başvuruların 23 Kasım 2009 Pazartesi günü başlayacağını açıkladı.

Bakan Ergün, krediden faydalanmak isteyen işletmelerin KOSGEB veritabanına kayıtlı olmaları şartı ile anlaşma yapılan bankalara doğrudan başvuruda bulunabileceğini bildirdi.

GAP BÖLGESİ MAKİNE TEÇHİZAT KREDİ FAİZ DESTEĞİ PROGRAMI


Nihat Ergün açıklamasında; "KOSGEB'in, GAP Eylem Planı'nda yer alan bir faaliyet olarak başlattığı GAP Bölgesi Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programı çerçevesinde GAP Bölgesi'nde faaliyet gösteren KOBİ'lere sağlanacak olan kredinin işletme başına üst limiti 300 bin TL'dir. Bu programda, kullanılacak kredinin vadesi, ilk 6 ayı ödemesiz, kalanı aylık eşit taksitlerle ödemeli olmak üzere toplam 36 ay olacaktır. Kredi faiz ve/veya kar payı tutarının yüzde 25'i krediyi kullanan işletmeler tarafından aylık eşit taksitler halinde, kalan yüzde 75'i de KOSGEB tarafından karşılanacaktır. 300 bin TL üst limitten kredi kullanılması durumunda, 36 ay vadeli kredi için işletme tarafından ödenecek faiz tutarı 18.584 TL olacaktır. Bu kredi programından sadece GAP kapsamına giren, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak illerinde faaliyet gösteren KOBİ'ler yararlanabilecek. KOSGEB Veritabanına kayıtlı işletmeler, GAP Bölgesi Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programı için, Akbank T.A.Ş, Denizbank A.Ş, Finansbank A.Ş, Fortisbank A.Ş, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Garanti Bankası A.Ş, Türkiye İşbankası A.Ş, HSBC Bank A.Ş, T.C.Ziraat Bankası A.Ş, Türkiye Vakıflar Bankası A.Ş, Yapı Ve Kredi Bankası A.Ş Ve Türk Ekonomi Bankası şubelerine direkt olarak başvuruda bulunabileceklerdir"dedi.

SIFIR FAİZLİ ACİL DESTEK KREDİSİ

Bakan Ergün açıklamalarına şu şekilde devam etti:
İşletme başına üst limitin azami 100 bin TL olarak belirlendiği Acil Destek Kredisi Programı'ndan da, 2009 yılında Türkiye'de yaşanan sel felaketi başta olmak üzere yangın gibi doğal afetlerden zarar gören ve faaliyetleri aksayan, bunu da ilgili resmi makamlardan belgeleyen ve KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı olan işletmeler faydalanabilecek. Kredi vadesinin ilk 6 ay ödemesiz, kalanının aylık eşit taksitler halinde ödemeli toplam 24 ay olacak ve kredi faizinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacaktır. İşletmelerimiz, Acil Destek Kredisi için Akbank T.A.Ş, Alternatifbank A.Ş, Anadolubank A.Ş, Denizbank A.Ş, Finansbank A.Ş, Fortisbank A.Ş, Türkiye Garanti Bankası A.Ş, Türkiye Halkbankası A.Ş, HSBC Bank A.Ş, Türkiye İş Bankası A.Ş, Türkiye Ekonomi Bankası A.Ş, Türkiye Finans Katılım Bankası, T. Vakıflar Bankası A.Ş, Yapı Ve Kredi Bankası A.Ş, T.C.Ziraat Bankası A.Ş şubelerine direkt olarak başvuruda bulunabileceklerdir. Kredi destek programları ile ülkemizde yaşanan doğal afetler ve özellikle sel felaketi nedeniyle zarar gören esnaf-sanatkârlarımız ile KOBİ'lerimizin en kısa sürede toparlanmasının sağlanmasını, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasını, üretici kapasitesinin geliştirilmesini ve istihdamın artırılması gibi ulusal program hedeflerinin desteklenmesini amaçlıyoruz. Bakanlık olarak açıkladığımız kredi destek programlarının sıkıntılı dönemden geçen esnaf-sanatkârlarımızla KOBİ'lerimizin şartlarını iyileştireceğine, ekonomimizi hareketlendireceğine ve bayram öncesinde işletmelerimize nefes aldıracağına inanıyorum.
Teminat sıkıntısı yaşayan işletmelerimiz diğer kredi faiz desteği modellerinde olduğu gibi bu modellerde de Kredi Garanti Fonu A.Ş. (KGF)'den yararlanabileceklerdir. Ayrıca vergi ve SGK borcu olan işletmelerimiz, borçları kredi desteğinden mahsup edilmek suretiyle krediyi kullanabileceklerdir. Krediden yararlanmak isteyen işletmelerin, kredi tahsisinde başvuru sırasının esas alınacağını göz önünde bulundurarak, bir an önce KOSGEB Veritabanı'na kayıt yaptırıp, bankalara başvurmaları gerekmektedir. Başvurularla ilgili detaylı bilgilere, KOSGEB'in resmi internet sayfası www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşılabilecektir.

100 BİN KOBİ DESTEK KREDİSİ'NE KISA ZAMANDA YOĞUN İLGİ

Bu arada, 4 Kasım 2009 tarihinde kredi başvuru kabulüne başlanan 100 bin KOBİ Destek Kredi Programı'na da işletmelerimiz yoğun ilgi göstermektedir. KOSGEB Veri Tabanına 12 Ekim 2009 tarihinden günümüze kadar 130 binin üzerinde işletme kaydolmuştur. Başvuru kabulünden itibaren, kredi programına 68.500 işletme başvuru yapmıştır. Bugüne kadar KOSGEB tarafından uygulanan tüm kredi programlarından yararlanan işletme sayısının 49.000 olduğuna da özellikle dikkat çekmek istiyorum.

KREDİ ÖDEMELERİ BAYRAMDAN ÖNCE BAŞLIYOR


KOSGEB'in Kredi Programlarını başlatmasıyla beraber işletmelerin yoğun talepleri ile karşılaşılmıştır. Her gün binlerce işletme, kredilerle ilgili bilgi almak ve KOSGEB Veritabanına kaydolmak için KOSGEB Hizmet Merkezlerine ve bankalara başvurmaktadır. Kredi programları açıklanmadan önce KOSGEB'in kurumsal internet sitesini ziyaret sayısı 90 bin iken bu ay, 1 milyonu aşmıştır. Bu yoğunluk nedeniyle sistemlerde zaman zaman kısa süreli tıkanıklıklar yaşanmaktadır. İşletmelerimizden gelen bu yoğun talep, mesai mefhumu gözetilmeksizin, akşam saatleri ve hafta sonunda da yapılan çalışmalarla karşılanmaktadır. Sözkonusu kredi başvurularından Bankalar tarafından onaylanan işletmelerimize, Kurban Bayramı'ndan önce kredi kullandırılmaya başlanacaktır."