Durmuş Yılmaz'a sert tepki

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İcra Komitesi Üyesi ve Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın önceki gün 'ithalatta bağımlılığın yurt içinde gerçekleşen kalitesiz üretimden kaynaklandığı' şeklindeki açıklamasına sert tepki gösterdi.

Durmuş Yılmaz'a sert tepki
Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 40 bin üzerinde firmanın ihracat yaptığını, 145 firma ile yapılan bir anketin tüm sektörü temsil ediyormuş gibi yorumlanmasını bilimsellikten uzak ve ciddiyetsiz bir çalışma olarak nitelendirdi.

Merkez Bankası'nın yıllardır uyguladığı yanlış para politikasının Türkiye'deki üretimin yurt dışına kaymasına neden olduğunu belirten Satıcı, şöyle konuştu: "Bu araştırma bürokrasinin en büyük handikabını ortaya çıkardı. Masa başında hazırlanan raporların değerlendirmesi çok ciddi bir çalışma olmayacak, ihracat ya da ihracata yönelik üretimle ilgili bir araştırma yapılırken değerlendirmenin tüm sektör temsilcileriyle birlikte yapılması gerekir. Birçok banka yüksek kar elde ettiği bu kriz döneminde reel sektör ciddi sıkıntılar içinde. Merkez Bankası'nın uyguladığı politikanın kime hizmet ettiği bu şekilde anlaşılabilir." Birçok sıkıntıya rağmen ihracatta her gün çıtayı yükselterek rekabet eden ihracatçıların yaklaşık 170 ülkeye ihracat yaptığını anlatan Satıcı, Merkez Bankası Başkanı'nın yapmış olduğu açıklamanın Türk ihracatçısını ve ihracata yönelik üretim yapan üreticiyi derinden yaraladığını belirterek Merkez Bankası'nın tüm reel sektörden özür dilemesi gerektiğini sözlerine ekledi.